Addis Abbeba, 7 november 2020 - De katholieke bisschoppen van Ethiopië waarschuwen voor het gevaar van een burgeroorlog in het Oost-Afrikaanse land. Dat doen zijn in een recentelijk uitgebrachte verklaring over de spanningen tussen de centrale regering en Tigray, meldt VaticanNews.

De Federale Democratische Republiek Ethiopië is onderverdeeld in negen, op etniciteit gebaseerde, regiostaten en twee bestuurlijk onafhankelijke steden. Tigray is zo’n regiostaat. 

De reden voor de bisschoppelijke verklaring is de verovering van een militaire basis door voormalige soldaten van de voormalige regionale regering van Tigray, waarna de federale regering de noodtoestand in de betrokken regiostaat uitriep en een militair offensief inzette. 

“Wij dringen er bij de partijen op aan hun geschillen in der minne te schikken in een geest van respect, begrip en wederzijds vertrouwen”, aldus de dringende oproep van de bisschoppen van zowel de Alexandrijnse als de Latijnse ritus.

De spanningen waren onlangs geëscaleerd, ondanks alle inspanningen van religieuze en maatschappelijke leiders om het lopende conflict te bezweren. De bisschoppen zeggen te hopen en te bidden “dat de mensen in wederzijds respect en in dialoog zullen samenwerken voor het welzijn van het land”. Door oorlogshandelingen en moorden zou Ethiopië niets winnen, maar eerder op een “faillissement” afstevenen dat voor niemand van nut is. “Alle Ethiopiërs” worden daarom verzocht “actief bij te dragen aan de zaak van de verzoening, de nationale eenheid te versterken en de vrede en veiligheid te ondersteunen”. 

In Ethiopië zijn er naast de spanningen in Tigray ook andere probleemgebieden, zoals in de deelstaat Oromia, waar Ethiopisch-orthodoxe christenen werden afgeslacht, en in de deelstaat Ogaden, waar steeds meer Somalische islamisten de macht grijpen en de lokale christenen onder druk zetten. 

De Katholieke Kerk in Ethiopië veroordeelt met klem de voortdurende verdrijving en moord op onschuldige mensen in verschillende delen van het land: “De verschrikkelijke bloedbaden van onze broeders en zusters hebben onze kerk diep bedroefd gemaakt”, zeggen de bisschoppen. De herders roepen de katholieken in Ethiopië en in de hele wereld op “de situatie in ons land nauwlettend te observeren en te bidden voor vrede en verzoening”. 

Op 1 november werden in de regionale staat Oromiya 32 mensen geëxecuteerd. Daarnaast werden meer dan twintig huizen in brand gestoken. De moorden werden uitgevoerd door een gewapende groep met de naam OLF Shane. Volgens Amnesty International waren er meer dodelijke slachtoffers en ontheemden. 

OLF Shane is een afsplitsing van her Oromo Bevrijdingsfront (OLF), een oppositiepartij die in de ban was gedaan, maar waarvan de leden terug naar Ethiopië mochten komen toen premier Abiy Ahmed in 2018 aan de macht kwam.

OLF Shane zegt te vechten voor de rechten van de Oromo’s, de grootste etnische groep in Ethiopië. Volgens de lokale autoriteiten was er echter geen direct motief voor de moordpartij.

In juli vielen er meer dan 150 doden in Addis Abeba en de omliggende regio Oromia bij protesten na de moord op een populaire zanger Haacaaluu Hundeessa. Die behoorde tot het Oromo-volk, de omvangrijkste etnische groep van Ethiopië, die tot voor kort van de macht was uitgesloten. Haacaaluu Hundeessa kreeg bekendheid als protestzanger en politiek gevangene in de golf van protesten tegen de vorige regering. Gefrustreerde Oromo-jongeren zien de moord op de zanger als een aanval op hun bevolkingsgroep.