Utrecht, 23 oktober 2020 - De bisschopswijding van de oud-katholieke priester Bernd Wallet is wederom uitgesteld. Dat heeft het Metropolitaan Kapittel van Utrecht onlangs besloten. 

Wallet was verkozen tot oud-katholiek aartsbisschop van Utrecht. De wijding zou op 7 november, de feestdag van Sint-Willibrord, in de Sint-Lebuinuskerk in Deventer hebben plaatsgevonden.

“Het is jammer, maar de huidige omstandigheden staan de viering in de weg. Het reduceren van de wijding tot een formele handeling in kleine kring strookt niet met ons idee van samen kerk zijn”, aldus de aartsbisschop-elect. 

Wallet maakte vandaag zijn wapenspreuk bekend. Dat is ongebruikelijk, want normaal vindt deze presentatie plaats tijdens de wijdingsplechtigheid. Als motto koos hij voor: In Christo Gaudium (‘Vreugde in Christus’). 

“In alles wat we meemaken zou ik het verlangen willen aanwakkeren naar de vreugde die we in Christus hebben. Het is de vreugde van Pasen die ons draagt, waardoor we het kunnen volhouden ook in een tijd van crisis. Dat vertrouwen zit voor mij trouwens ook in de Zeeuwse wapenspreuk: Luctor et emergo, ik worstel en kom boven. In mijn wapen zie je de drie provincies waar ik gewoond heb: Zeeland, Utrecht en Yorkshire. De leeuw die op het Zeeuwse wapen oprijst uit de golven is vanwege mijn eerste voornaam vervangen door een beer. Er zit trouwens geen spiegelei op hem getapet, zoals een van onze kinderen dacht, maar hij draagt op de schouder een Yorkshire Rose met groene kelkblaadjes”, zegt hij.

Die roos staat ook symbool voor de eenheid tussen de oud-katholieke en anglicaanse kerken. “De komende jaren wil ik me graag inzetten voor verdieping van onze relatie. We hebben elkaar nodig, zeker na de Brexit. Daar zal ook hun aanwezigheid bij mijn wijding, als de reisbeperkingen uit de weg zijn, belangrijk voor zijn. Hopelijk kunnen we met hen en andere partners verdere stappen zetten in onze gemeenschappelijke missie in Europa”, aldus Wallet, die acht jaar lang in de Kerk van Engeland heeft gestudeerd en gewerkt.

Heraldiek Wallet