Yangon, 11 maart 2021 - Kardinaal Charles Bo, aartsbisschop van Yangon, wil zich inzetten voor een vreedzame dialoog tussen de krijgsmacht van Myanmar en de democratische beweging in het land. “Wij staan in contact met alle partijen - zonder deuren dicht te slaan en zonder ideologische reserves”, zegt de rooms-katholieke kerkleider in een vandaag gepubliceerd interview met het Italiaanse tijdschrift Famiglia Cristiana.
Bo is er vast van overtuigd dat een op wederzijds respect gebaseerde verstandhouding mogelijk is. Dan moeten de politieke gevangenen wel eerst worden vrijgelaten, benadrukt de 72-jarige kardinaal. Hij roept de internationale gemeenschap op Myanmar bij te staan in de huidige crisis. Dat zou een belangrijk signaal zijn voor de bescherming van de democratie in de hele wereld, aldus de in aartsbisschop van Yangon.
De massale protesten tegen het militaire bewind van Myanmar zijn de afgelopen weken onverminderd doorgegaan, ondanks politiegeweld tegen betogers. Onder andere beeldmateriaal van een katholieke religieuze die voor oproerpolitie staat en hun smeekt niet op demonstranten te schieten, heeft internationale aandacht getrokken.
Amnesty International en andere organisaties beschuldigen het regime van ernstige schendingen van de mensenrechten.
De krijgsmacht greep begin februari de macht en zette zowel president Win Myint als regeringsleider Aung San Suu Kyi gevangen. De reden zou verkiezingsfraude zijn. Het bewind beweert nu dat zij illegale betalingen ter waarde van ruim een half miljoen euro en goud heeft geaccepteerd. De informatie daarover is volgens een woordvoerder van de militaire regering bevestigd. Er zouden nog meerdere mensen worden ondervraagd. Eerder werd Suu Kyi aangeklaagd vanwege het illegaal importeren van walkietalkies en het houden van een campagnebijeenkomst tijdens de coronacrisis.
De junta zegt verder dat ook president Win Myint en meerdere ministers betrokken waren bij corruptie. Ook zouden hij en Suu Kyi de kiescommissie onder druk hebben gezet, zodat er niet werd gereageerd op meldingen van de krijgsmacht over onregelmatigheden bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar. De commissie zei eerder dat er geen bewijs is voor fraude.
Paus Franciscus heeft herhaaldelijk opgeroepen tot een terugkeer naar de democratie in het door crisis geteisterde land.