Deze verloskundigen zijn vastbesloten om kinderen gezond ter wereld krijgen

Een indringende documentaire over dappere verloskundigen die vastbesloten zijn om de kinderen van één van de meest vervolgde minderheden ter wereld gezond ter wereld te krijgen. 

In 2016 is het leger van het Zuidoost-Aziatische land Myanmar begonnen met een etnische zuivering onder Rohingya-moslims. Rechten worden ingeperkt, tienduizenden worden gedood en bijna een miljoen mensen slaan op de vlucht en worden opgevangen in vluchtelingenkampen buiten Myanmar. De Rohingya die in Myanmar zijn achtergebleven worden door de Verenigde Naties beschouwd als een van de meest vervolgde minderheden ter wereld.

Dappere verloskundigen

In dit verscheurde land, werken twee verloskundigen zij aan zij om de kinderen van voornamelijk Rohingya-moslims gezond ter wereld te krijgen. Hla is boeddhist en eigenaar van een geïmproviseerde medische kliniek in Rakhine in het westen van Myanmar. Nyo Nyo is moslima en een leerling-verloskundige, die in de kliniek als assistent werkt.

De meeste Rohingya-moslims spreken geen Rakhinees, de voertaal in Rakhine, dus Nyo Nyo treedt ook regelmatig op als tolk. Haar familie woont al generaties lang in het gebied, maar ze worden nog steeds als indringers beschouwd. Aangemoedigd door Hla, die dagelijks haar eigen veiligheid op het spel zet door moslimpatiënten te helpen, is Nyo Nyo vastbesloten om verloskundige in haar gemeenschap te worden. De vrouwen worden vijf jaar lang gevolgd, terwijl de situatie in Myanmar verder verslechtert en de leefomstandigheden van de Rohingya’s steeds moeilijker worden.

De Boeddhistische Blik: Midwives is te zien op 12 februari om 15.25 uur bij KRO-NCRV NPO 2.