New York, 18 februari 2024 - De plebaan van St. Patrick's Cathedral op Manhattan zegt dat er in dit godshuis een mis van genoegdoening is opgedragen nadat daar deze week een controversiële uitvaart was gehouden voor een bekende voorvechter van rechten voor transgenders. Daarbij zouden er blasfemische dingen gebeurd zijn. In dat geval schrijft het kerkelijk recht een boeteritus voor om de gewijde staat van het gebouw te herstellen.
De kathedraal van het rooms-katholieke aartsbisdom was op 15 februari het toneel van de uitvaartmis voor Cecilia Gentili, een activist die sekswerk in New York uit de criminele sfeer hielp halen, lobbyde om “genderidentiteit” als beschermde klasse toe te voegen aan de mensenrechtenwetten van de staat New York en een belangrijke fondsenwerver was voor transgenderzaken. Gentili, biologisch een man, identificeerde zich als vrouw.
Gedurende de gehele mis verwees de voorganger, pater Edward Dougherty, naar Gentili met vrouwelijke voornaamwoorden en beschreef hij de overledene als “onze zuster”.
De lector bad tijdens de voorbede voor zogenaamde genderbevestigende gezondheidszorg, terwijl de aanwezigen vaak en bewonderend Gentili de “moeder van de hoeren”noemde. Toen het Ave Maria werd gezongen riep een aanwezige keihard: Ave Cecilia.
Veel van de 1.000 aanwezigen droegen drags en schaarse outfits. Aan de voet van het altaar stond een afbeelding van de in Argentinië geboren Gentili met een aureool, omringd door de Spaanse woorden voor ‘hoer’, ‘travestiet’, ‘zalige’ en ‘moeder’.
Gisteren liet plebaan Enrique Salvo in een verklaring op de website van het aartsbisdom New York weten dat op last van kardinaal Timothy Dolan, de aartsbisschop, een boetemis was opgedragen vanwege “schandalig” en “heiligschennend” gedrag tijdens de bewuste uitvaart.
Voorafgaande daaraan liet de wereldberoemde jezuïet James Martin blijken erover verheugd te zijn dat “een transgender vrouw”in de Sint-Patrick krijgt. Volgens hem is een “krachtige herinnering, tijdens de vastentijd, dat LGBTQ-mensen net zo goed deel uitmaken van de kerk als ieder ander”, vertelde hij aan The New York Times.
Op zaterdag verduidelijkte pater Martin echter dat hij dit vóór de dienst had gezegd. “Uiteraard geloof ik dat LGBTQ-mensen net zo betrokken moeten zijn bij hun kerk als iedere andere parochiaan. Net zo vanzelfsprekend vind ik dat kerken heilige ruimten zijn en dat bepaalde handelingen verboden zijn," zei hij in een bericht op X, eraan toevoegend dat hij was uitgenodigd om in die uitvaart te preken, maar niet in de stad was.
“Ik heb niet de hele dienst gezien zoals die is opgenomen, maar sommige handelingen die ik heb gezien kwamen op mij over als, hoewel ze misschien voor de aanwezigen vreugdevol en feestelijk waren, respectloos voor de heilige ruimte die de Sint-Patrick is. Men kan zowel vreugdevol als respectvol zijn, lijkt mij”, aldus James Martin S.J., die geregeld door paus Franciscus in audiëntie wordt ontvangen.