logo synode 2021 2023

‘s-Hertogenbosch, 11 februari 2022 - Bisschop Gerard de Korte van ‘s-Hertogenbosch heeft een extra impuls gegeven aan de diocesane fase van de ‘synode over de synodaliteit’. De kerkleider nodigt iedereen uit mee te praten over de toekomst van de katholieke geloofsgemeenschap. Hij heeft daartoe de hulp ingeroepen van onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

In oktober 2021 is binnen de Katholieke Kerk een synode van start gegaan, met als thema synodaliteit, oftewel “samen op weg”. Dit is een proces dat verschillende fases kent. De eerste fase vindt plaats in de bisdommen, en is een fase van luisteren: Wat zeggen de mensen in de bisdommen over de Kerk, en over de thema’s die zijn aangedragen door het secretariaat van de Bisschoppensynode in Rome?

Paus Franciscus gaf op 9 oktober 2021 aan dat hij graag wil dat alle gedoopten meedoen met het synodale proces, inclusief zij die niet langer deelnemen aan het kerkelijk leven. Hij erkent dat het lastig is om al deze mensen bij het synodale proces te betrekken. 

Synod 2021-2023

“Echter, zonder daadwerkelijke deelname van het volk van God, blijft het praten over communio (gemeenschap) een vrome wens. In dit proces gaat het om luisteren naar elkaar en luisteren naar wat de Heilige Geest tot de Kerk vandaag zegt. De Heilige Geest spreekt ook tot niet-gelovigen. Daarom is het volgens de paus een essentiële kerkelijke plicht om iedereen in staat te stellen deel te nemen”, aldus het 's-Hertogenbosch in een vandaag verspreid communiqué. 

Mgr. De Korte zegt dat hij in navolging van de paus iedereen wil uitnodigen en oproepen om mee te doen. “Ik hoop dat zoveel mogelijk katholieken van ons bisdom willen meedoen, ook de minderheidsgroepen zoals bijvoorbeeld de expats, migranten etc. Maar vanzelfsprekend zijn - in de lijn van de oproep van paus Franciscus - ook andere christenen en alle mensen van goede wil uitgenodigd om mee te denken over te toekomst van de katholieke geloofsgemeenschap.”

Om het iedereen mogelijk te maken deel te nemen, hebben onderzoekers van de Erasmus Universiteit, in opdracht van het bisdom van ‘s-Hertogenbosch, een weblink gelanceerd waarmee de uitkomsten van de gesprekken kunnen worden gedeeld. 

De weblink kan gebruikt worden door zowel gespreksleiders als door individuen die hun gedachten willen doorgeven over de thema’s van de synode. Alle antwoorden die binnenkomen, worden verzameld en objectief geanalyseerd door onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam met de modernste data-analyse technieken.