Den Bosch, 6 april 2021 - Kerkelijke verantwoordelijken hebben besloten de grote processie door de binnenstad van Den Bosch ook dit jaar vanwege de pandemie niet door te laten gaan. Normaliter vindt elk jaar op de tweede zondag van mei de Ommegang met de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch plaats. Deze traditie zou teruggaan op de 14de eeuw.
“Om Maria toch te kunnen vereren, gaan we vijftig wit-blauwe vlaggen weggeven. Via een flyer, die huizen die aan de route liggen krijgen, kunnen mensen dan een gratis vlag aanvragen. We vragen ze om de wit-blauwe vlag uit te steken op de zondag dat de bidtocht zou langskomen”, zegt Bob Saarloos van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw aan Omroep Brabant.
Ook een enigszins sobere versie van de Ommegang kan niet gehouden worden, omdat de gemeentelijke overheid die sowieso zou verbieden.
De traditionele bidtocht door de Bossche binnenstad vindt zijn oorsprong in een volkslegende uit de 14de eeuw. In 1315 zou een Mariabeeld zelfstandig een nachtelijke rondgang hebben gemaakt in Den Bosch. Na die rondgang waren alle pestlijders die woonden in de straten van de afgelegde route, genezen. Ter herinnering aan dat mirakel ontstond in 1368 een processie, die dezelfde weg aflegt als Maria destijds gegaan zou zijn.
Ook de pelgrimages in de Mariamaand naar de Zoete Moeder zijn dit jaar afgelast. Wel worden er in de Sint-Janskathedraal, het heiligdom van het populaire genadebeeld, speciale vieringen gehouden. “Maar dan met maximaal dertig bezoekers in de kerk. Noodgedwongen zijn dan ook de vroege vieringen afgelast. Geen vier vieringen op een zondag, maar twee”, in een stille en verlaten Sint-Jan.
Plebaan Vincent benadrukt “dat er weer iets kan”. “Maar, bij voorbaat mis ik de pelgrims, de gilden en de vele bezoekers in de kerk.” De priester blijft echter hoopvol. “Gelovigen houden altijd hoop. Maria staat daar met haar schutsmantel, die wijde mantel slaat ze om iedereen heen.”