Braziliaan wordt dirigent Sixtijnse Kapel

Vaticaanstad, 22 november 2020 - Paus Franciscus heeft vandaag de Braziliaanse priester Marcos Pavan benoemd tot hoofddirigent van het Pontificaal Muziekkapel, bekend als Cappella Sistina.

Monseigneur Pavan volgt Massimo Palombella op. Die had in 2018 zijn ontslag aangeboden. Hij werd ervan verdacht opbrengsten van het koor te hebben verduisterd; ook waren er klachten van ouders dat hij hun zonen te hard zou aanpakken. Begin 2019 plaatste de paus het koor onder toezicht van het Bureau voor de Liturgische Vieringen van de Opperpontifex.

Marcos Pavan werd in 1962 geboren in de Braziliaanse metropool São Paulo. In 1985 studeerde hij aan de Universiteit van São Paulo af in de rechten, waarna hij korte tijd advocaat was. Na ervan overtuigd te zijn geraakt dat hij tot het priesterschap was geroepen ging hij wijsbegeerte studeren aan het toenmalige Centrum voor Gevorderde Studies van de Legionairs van Christus in Rome. Daarna studeerde hij godgeleerdheid aan de Pontificale Universiteit van Sint-Thomas van Aquino (Angelicum). In 1996 werd hij priester gewijd voor het Braziliaanse bisdom Campo Limpo.

Pavan genoot een degelijke artistieke en muzikale opleiding, waaronder studies in piano en muziektheorie, zangtechniek en gregoriaans, alsook koordirectie, het uitvoeren van concerten en het maken van opnames voor radio en televisie.

In 1998 trad Pavan toe tot de Pauselijke Muziekkapel als assistent van de Pueri Cantores (jongenszangers). Vanaf 10 juli 2019 was hij waarnemend maestro-directeur van hetzelfde Vaticaanse koor.

Het koor van de Sixtijnse Kapel heeft een lange geschiedenis. Het gaat terug op de schola cantorum van paus Gregorius de Grote (590-604). Het ambt van koordirigent werd bekleed door beroemde musici als Giovanni Pierluigi da Palestrina. Tot het behoorden zangers die later roem verwierven als componist, zoals Josquin Desprez, Cristóbal de Morales, Jakob Arcadelt en Gregorio Allegri.