Hilversum, 22 augustus 2024 - De Britse politie heeft zo’n 15.000 euro aan schadevergoeding betaald aan een vrouw die sinds 2022 twee keer werd gearresteerd voor het stil bidden bij een abortuskliniek in Birmingham.

De schikking komt uitgerekend op het moment dat de Britse regering van plan zou zijn om stil gebed bij abortusklinieken te labelen als ‘crimineel’.

Arrestatie

Isabel Vaughan-Spruce, de directeur van de Britse Mars voor het Leven - werd voor het eerst gearresteerd in december 2022 omdat ze in stilte bad bij een gesloten abortuskliniek. Ze deed dat in een zone met een zogeheten openbare ruimte-beschermingsbevel (PSPO). Hier mogen mensen niet protesteren of zich intimiderend gedragen richting bezoekers van de kliniek.  

In februari 2023 werd Vaughan-Spruce vrijgesproken van alle aanklachten met betrekking tot dit incident. Ze werd echter in maart 2023 opnieuw gearresteerd voor dezelfde activiteit.

‘Gebed is geen misdaad’

"Stil gebed is geen misdaad. Niemand zou gearresteerd moeten worden alleen vanwege de gedachten die ze in hun hoofd hebben. Toch is dit mij twee keer overkomen door toedoen van de politie van West Midlands”, aldus Vaughan-Spruce in een verklaring die werd vrijgegeven door Alliance Defending Freedom (ADF) UK, de juridische organisatie die haar steunt.  

Volgens de activiste zei de politie haar dat “bidden een overtreding is”.  

Claim tegen politie

ADF UK meldt verder dat Vaughan-Spruce een claim had ingediend tegen de politie voor "twee onterechte arrestaties en valse gevangennemingen; mishandeling en mishandeling in verband met een indringende doorzoeking van haar persoon; en voor een schending van haar mensenrechten, zowel met betrekking tot de arrestaties als tot de zware borgtochtvoorwaarden die haar waren opgelegd."

Landelijke bufferzones

De organisatie ziet de schikking als een overwinning, maar maakt zich ook zorgen over het plan van de Britse regering om landelijke ‘bufferzones’ rond abortusklinieken te implementeren. Die zouden kunnen leiden tot meer arrestaties voor stil gebed of het aanbieden van hulp aan vrouwen die een abortus overwegen.

"Het feit dat de overheid naar verluidt van plan is om 'stil gebed' als een strafbaar feit te benoemen, wat schaamteloos in strijd is met hun toewijding aan de internationale mensenrechtenwetgeving, legt de crisis van de vrijheid van meningsuiting en gedachte in het Verenigd Koninkrijk vandaag de dag bloot", aldus Jeremiah Igunnubole, juridisch adviseur voor ADF UK.  

Naar het nieuwsoverzicht