Petrus is zaterdag in de Dorpskerk. De Hervormde Gemeente van Broek op Langedijk. Een waterrijk dorp dat is ontstaan langs een, hoe kan het ook anders, lange dijk.

Broek op Langedijk staat bekend om het Rijk der Duizend Eilanden. Van bovenaf zijn honderden kleine eilandjes te zien die vroeger werden gebruikt voor akkerbouw. Het waren meer dan 15.000 akkers verdeeld over 1000 eilandjes. 500 eilandjes zijn later gebruikt om huizen op te bouwen, de andere helft is nu puur natuur. Ook is in Broek op Langedijk de oudste veiling op het water. Daar konden boten doorheen varen om op die manier groente en fruit te veilen. De veiling is nog steeds te zien.

Rijk der Duizend Eilanden
Broeker Veiling

Leon van den Dool is de jonge dominee van de Dorpskerk in Broek op Langedijk. Het is zijn eerste gemeente. Toen hij ongeveer drie jaar geleden aantrad als predikant, had hij direct een klik met de mensen in de kerk. Hij merkt dat er in de gemeente veel naar elkaar wordt omgekeken: "Als het even wat minder goed gaat met een gemeentelid, krijgt deze persoon direct een kaartje of een belletje van iemand uit de gemeente, dat vind ik erg mooi."

Leon heet ons welkom in de oude dorpskerk. Hij vertelt zijn verhaal bij het thema ‘Het leven delen’. We zien hoe hij en zijn vrouw zelf concreet hun leven en hun huis delen met een uit Egypte gevlucht gezin.

Leon van den Dool
Gastgezin bij familie den Dool

Ook ontmoeten we gemeentelid Ruth de Bruin en haar kinderen. Zij is erg actief in het kinderwerk in de kerk, maar zoekt in deze tijd juist ook de verbinding met de ouderen in de gemeente. Ruth gaat koekjes bakken met haar kinderen en brengt deze langs bij de ouderen in de kerk.