Tijdens de coronacrisis staat de zorg onder druk. In het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein biedt een buddygroep verlichting. Hier ondersteunen niet-medisch geschoolde medewerkers het zorgpersoneel op de intensive care. 

KRO-NCRV Kruispunt volgt Katinka, David en Stijn, die tijdens de pandemie het roer omgooiden en coronabuddy werden. Stewardess Katinka (49) werkt al 22 jaar bij de KLM. Toen de vliegtuigen aan de grond bleven meldde ze zich bij het Sint Antonius. Ze helpt IC-personeel onder meer bij het aan- en uittrekken van de beschermende kleding.

Katinka

Ik heb mijn hart verloren aan de zorg. Hier kan ik echt iets betekenen. Ik word er gelukkig van.

Zanger David (32) stond in de musical ‘Haal het doek maar op’. Die werd vanwege de coronacrisis gestopt en ook hij werkt nu als buddy in Nieuwegein. David: “Het is een heftige omgeving. Mensen zijn heel erg ziek. Maar het is precies wat ik wil: het virus verslaan en dan weer het theater in.”

Nieuwe handen aan het bed
Nieuwe handen aan het bed

Barman Stijn (24) sloot zich, toen het café waar hij werkte dichtging, ook bij het buddyteam aan. Stijn: “Op deze manier kan ik kijken of de zorg iets voor mij is. De verpleegkundigen zitten er inmiddels aardig doorheen. Ik probeer ze tijdens mijn werk ook wat op te beuren.”

Staat het al in uw agenda?

Kruispunt: Buddy's in de zorg, maandag 30 november om 22.50 uur bij KRO-NCRV op NPO 2