05-06-2020
Terwijl er in New York op diverse locaties antiracistische massademonstraties plaatsvinden, is het daar nog altijd verboden openbare kerkdiensten te houden. Burgemeester Bill de Blasio billijkt dat. Hij zei onlangs dat de protesten het verdienen om vrijgesteld te worden van de strenge coronamaatregelen in zijn stad en religieuze diensten niet. Zijn opmerkingen zijn slecht gevallen bij het rooms-katholieke aartsbisdom New York.

“Wanneer je een natie ziet, een hele natie die tegelijkertijd worstelt met een buitengewone crisis die in 400 jaar van Amerikaans racisme is ontstaan, sorry, maar dat is niet dezelfde kwestie als van de begrijpelijkerwijs gekrenkte winkeleigenaar of de vrome religieuze persoon die weer aan de diensten wil deelnemen”, zei De Blasio op 2 juni tijdens een persconferentie.

Ed Mechmann, directeur Openbaar Beleid van het aartsbisdom New York, reageerde daags erna verbolgen op de woorden van de burgemeester. Die tonen volgens hem aan dat godsdienstvrijheid van minder belang wordt geacht dan het demonstratierecht. “Het is duidelijk dat in de ogen van onze overheidsfunctionarissen het politiek gewenste standpunt van antiracisme wordt bevoordeeld en toegestaan, terwijl het impopulaire standpunt van religieuze eredienst wordt gekleineerd en vernederd”, schrijft Mechmann op de website van het aartsbisdom. 

De stad New York staat vanaf 22 maart onder een strikt ‘blijf-thuis’-bewind. Van versoepeling van de coronamaatregelen is nog geen sprake. Volgens het ministerie van Volksgezondheid van de staat New York eindigt de lockdown van New York City pas op 8 juni, zij het onder strikte voorwaarden. New Yorkers worden geïnstrueerd om “een mondmasker te dragen en in het openbaar 6 voet [1,83 m] afstand van elkaar te houden”.

Ondanks de nog geldende lockdown vinden overal in de stad demonstraties plaats tegen racisme naar aanleiding van de dood van George Floyd in Minneapolis. Mechmann van het aartsbisdom New York staat achter het vreedzame protest, maar begrijpt niet dat het recht op vrije godsdienstbeoefening zo streng wordt gehandhaafd, terwijl overal in de stad verordeningen met voeten worden getreden. “Het is discriminerend om het ene recht te huldigen en het andere te negeren”, zei hij. Heropening van de kerken en andere gebedshuizen vinden pas plaats in ‘fase vier’.