Königstein, 28 december 2024 In Burkina Faso zijn de roepingen tot het priesterschap de laatste jaren toegenomen, ondanks de voortdurende terroristische aanvallen van islamitische fundamentalisten op katholieken in het West-Afrikaanse land. Opmerkelijk is dat 40 procent van de seminaristen uit plaatsen komt die het meest zijn getroffen door terrorisme en geweld, meldt de internationale hulporganisatie Kerk in Nood (ACN).

Bijna 40 procent van de seminaristen komt uit plaatsen die het meest getroffen zijn door terrorisme en geweld.

Alleen al op het Grootseminarie van Sint-Petrus en Sint-Paulus Kossoghin van het aartsbisdom Ouagadougou is het aantal kandidaten voor het priesterschap gestegen van 254 in het academisch jaar 2019-2020 naar 281 in 2024-2025.

25.02.2024  –  Minstens 15 burgers gedood bij aanval op kerk in Burkina Faso

Terroristisch geweld begon in 2019 verwoestingen aan te richten in Burkino Faso. De jihadisten hebben het vooral gemunt op katholieke gemeenschappen. Rector Guy Moukassa Sanon van het aartsdiocesaan grootseminarie legt uit dat tijdens de kerstvakantie niet alle studenten naar huis kunnen terugkeren. Dat zou “levensgevaarlijk”zijn, dus worden ze opgevangen door kerkelijke instanties of gastgezinnen. En een aantal is door hun klasgenoten uitgenodigd om de vakantie in veiligere gebieden door te brengen.

De rector herinnert zich een derdejaars seminarist die waarschuwingen negeerde en een door terroristen verboden route nam om zijn vader te bezoeken. Hij kwam nooit aan en werd nooit teruggevonden. Zijn familie is ervan overtuigd dat hij vermoord is. “Andere seminaristen zijn ternauwernood ontsnapt”, voegde Moukassa eraan toe.

Ondanks de tragische gevallen benadrukt de rector dat het ijverige roepingenwerk een grote invloed heeft gehad op de toename van het aantal kandidaten voor het priesterschap. Hij wees erop dat de eenvoud van het leven in Burkina Faso ideaal is voor jonge mannen om serieus te overwegen hun leven toe te wijden aan de dienst van Christus en zijn Kerk.

Burkina Faso is niet geseculariseerd zoals Europa, dus is het makkelijker om roepingen te inspireren dan in een materialistische context, zegt Moukassa. De groei in roepingen heeft ertoe geleid dat het grootseminarie 22 studenten buiten de hoofdresidentie heeft kunnen huisvesten en nog eens 11 naar een seminarie in Mali heeft kunnen sturen, voegt de rector toe.

Moukassa benadrukt de grote waarde van het vormen van toekomstige priesters tot apostelen van broederschap en eenheid, vooral in een context zoals die van Burkina Faso, waar vóór de terroristische aanvallen de katholieke minderheid geen problemen met de moslimmeerderheid ondervond.

“Veel seminaristen hebben moslimouders en hoewel dat aanvankelijk misschien tot teleurstelling leidde, was het uiteindelijk geen probleem. Maar als je vandaag de dag niet oppast, kan de sociale cohesie in gevaar komen”, merkt de rector op. “Daarom is het cruciaal om toekomstige priesters te vormen die de gemeenschap bevorderen, omdat de Kerk, ten dienste van de samenleving, moet werken aan eenheid.”

Burkina Faso, de voormalige Franse kolonie Opper-Volta, telt ongeveer 23,5 miljoen inwoners. Deze behoren tot diverse etnische groepen, waarvan de Mossi de grootste zijn. Volgens een schatting uit 2019 is 63,8 procent moslim, 20,1 procent rooms-katholiek en 6,2 procent protestant.