aartsbisschop Jules Saliège

Toulouse, 20 maart 2023 - In de Zuid-Franse stad Toulouse is de buste van een kardinaal en verdediger van de Joden in de nazitijd beklad. Het bronzen beeld van aartsbisschop Jules Saliège (1870-1956) naast de kathedraal Saint-Etienne is onherkenbaar gemaakt door anarchistische opschriften, meldt de Franse krant La Croix.

Met de reiniging is al begonnen. Op het beeld stond onder meer de leus ‘God noch Heer’ gekalkt. Het stadbestuur van Toulouse alsook het aartsbisdom Toulouse hebben verontwaardigd gereageerd.

“Het beeld van deze man ontheiligen is zijn moedige inzet ontkennen; en het is de herinnering aan de Joden van gisteren en vandaag ontheiligen”, verklaarde Guy de Kerimel, de huidige aartsbisschop van Toulouse. Ook de regionale voorzitter van de Joodse Instellingen in Frankrijk, Franck Touboul, veroordeelt de vandalistische daad. Volgens hem zouden de inwoners van Toulouse erdoor geschokt moeten zijn. Het is immers een aanslag op de nagedachtenis van een man die “een rechtvaardig man onder de volkeren en een voorbeeld van moed” was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aartsbisschop Saliège wordt beschouwd als een symbool van verzet tegen de deportaties van Joden onder de Duitse bezetting. In een pastorale brief van augustus 1942 bekritiseerde hij de deportaties als onmenselijk en een massale schending van de christelijke en Franse waarden. Hij verklaarde dat Joden voor christenen en alle andere mensen broeders en zusters zijn. Het Vichy-regime probeerde tevergeefs te voorkomen dat de brief werd voorgelezen, maar hij werd in brede kring ontvangen.

Paus Pius XII (1939-1958) verhief mgr. Saliege tot kardinaal op 18 februari 1946. Dat gebeurde tijdens het consistorie waarin ook aartsbisschop Jan de Jong van Utrecht kardinaal werd gecreëerd, evenals drie Duitse bisschoppen die zich tegen de nazi’s hadden uitgesproken: Josef Frings van Keulen, Clemens August Graf von Galen van Münster en Konrad Graf von Preysing Lichtenegg-Moos van Berlijn.