Vaticaanstad, 12 december 2020 - Paus Franciscus heeft vandaag de 77-jarige kardinaal Crescenzio Sepe eervol ontslag verleend als aartsbisschop-metropoliet van Napels. Tevens benoemde hij de 57-jarige bisschop Domenico Battaglia tot nieuwe hoofd van het aartsbisdom Napels, een van de voornaamste diocesen van Italië.
De kerkjurist Sepe was van 2001 tot 2006 werkzaam voor de Romeinse Curie als prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie der Volken (Propaganda Fide). Door paus Benedictus werd hij benoemd tot het zware ambt van aartsbisschop van Napels, een diocees in een regio die wordt geteisterd door de georganiseerde misdaad met alle sociale, economische en morele malaise van dien.
Domenico Battaglia werd geboren op 20 januari 1963 in Satriano (provincie Catanzaro, regio Calabrië). Hij werd in 1988 priester gewijd voor het aartsbisdom Catanzaro-Squillace. Als parochiepriester noemde zijn parochianen hem ‘Don Mimmo’. Op diocesaan niveau vervulde hij achtereenvolgens tal van functies, zoals seminarierector en bestuurder van het missiebureau. Op nationaal niveau was hij voorzitter van de Italiaanse Federatie van Therapeutische Gemeenschappen (FICT), een organisatie gericht op de hulp aan drugsverslaafden en jongeren met persoonlijkheidsstoornissen.
Paus Franciscus benoemde Battaglia in 2016 tot bisschop van Cerreto Sannita-Telese-Sant'Agata de'Goti (regio Campanië).
Mgr. Battaglia heeft na zijn priesteropleiding niet verder gestudeerd aan een van de pontificale universiteiten. Wat dat betreft is hij in tegenstelling tot Sepe niet gepokt en gemazeld in het clericale wereldje van Rome.
De aartsbisschop-elect van Napels staat bekend als een bekwaam bestuurder met een groot hart voor de armen en verschoppelingen. Acht maanden geleden sprak hij in een open brief schande van het wilde kapitalisme, dat volgens hem zijn ware aard onthult tijdens de coronacrisis. Hij fulmineerde tegen de managers en eigenaars van de grote internationale financiële instellingen. “Zij zien thans duizenden mensen sterven maar willen, terwijl ze vrezen voor de toekomst van hun winst, de portemonnee niet opentrekken. Ze weten niet hoe ze dat moeten doen, want ze hebben tot nu toe alleen voor zichzelf en hun geld geleefd. Het gouden kalf is kostbaar, maar net zo hard en gevoelloos als hun harten."
Kortom, een man naar het hart van paus Franciscus.