Catharijneconvent gaat ook verhaal van migrantenkerken vertellen

Utrecht, 13 april 2021 - Museum Catharijneconvent in Utrecht gaat zijn collectie uitbreiden met objecten van christelijke migranten en hun 1200 internationale kerken.

“Het verhaal van het christendom in Nederland is enorm beïnvloed door migratie. We gaan dat zichtbaar maken in álles wat we doen”, zei museumdirecteur Marieke van Schijndel in een toelichting op de samenwerking met Samen Kerk in Nederland (SKIN), het overkoepelende orgaan van de migrantenkerken in Nederland. 

SKIN-coördinator Madelon Grant zal de komende twee jaar twee dagen in de week in het museum werken als conservator internationale kerken. Haar benoeming is voor twee jaar.

Naast ruimte in de vaste collectie komen er in het museum ook twee thema-exposities. Bovendien zijn er plannen voor een boek met foto's van interieurs van migrantenkerken.

Museum Catharijneconvent is het rijksmuseum voor de geschiedenis, kunst en cultuur van het christendom in Nederland. Het vertelt een verhaal vanuit het perspectief van de autochtone katholieke en protestantse kerken en gelovigen. De invloed van migratie is echter nauwelijks zichtbaar. Grant juicht het toe dat daar verandering in komt, want: “Zonder migratie geen christendom”.