Rome, 23 november 2022 - Aartsbisschop Lorenzo Ghizzoni van Ravenna-Cervia, hoofd van het bureau kinderbescherming van de Italiaanse Bisschoppenconferentie (CEI), heeft onlangs uitgelegd waarom er niet is gekozen voor onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de Katholieke Kerk van Italië. Volgens hem zijn de cijfers die in andere landen door externe onderzoekscommissies werden geproduceerd, allerminst betrouwbaar.
“Wij zullen geen data projecteren of een steekproef nemen, zoals andere kerkelijke instanties hebben gedaan, met cijfers die alleen diegenen aantrekken die onrust willen stoken”, zei mgr. Ghizzoni afgelopen zaterdag tijdens een symposium, getiteld ‘Aan de kant van de slachtoffers’, in de Pontificale Lateraanse Universiteit in Rome.
De opmerkingen van de 67-jarige aartsbisschop, waarover het persbureau ANSA berichtte, worden beschouwd als impliciete kritiek op de Commission indépendante sur les abus sexuels dans l’Église (CIASE). Deze onafhankelijke commissie deed in opdracht van de Franse Bisschoppenconferentie (CEF) en de Conferentie van Religieuzen in Frankrijk (CORREF) onderzoek naar misbruik in de periode 1950-2020. De CIASE publiceerde in oktober 2021 een vernietigend rapport waarin stond dat in die zeventig jaar naar schatting 216.000 kinderen zijn misbruikt door priesters en religieuzen.
Volgens Ghizzoni heeft deze schatting behoorlijk veel schade aangericht. “Wij gaan niet één nationale commissie oprichten die bestaat uit mensen die niets weten over het leven van de kerk, die alleen als objectief gekwalificeerd zijn omdat ze noch bisschoppen, noch priesters, noch gelovigen zijn," vervolgde de Italiaanse aartsbisschop.
“We gaan kijken naar de feitelijke gegevens en proberen manieren van preventie te vinden”, vervolgde Ghizzoni. “Wat ons interesseert is niet het aan de schandpaal nagelen van priesters, maar het voorkomen van misbruik.”
Zijn opmerkingen kwamen slechts twee dagen nadat de CEI zijn allereerste rapport over kerkelijk seksueel misbruik in Italië had gepresenteerd. Het zei dat 89 vermeende slachtoffers zich in de periode van een jaar tussen 2020 en 2021 hadden gemeld. De CEI liet ook weten dat de gevallen van nog eens 613 Italiaanse slachtoffers in de afgelopen jaren waren doorgestuurd naar de Congregatie voor de Geloofsleer, dat verantwoordelijk is voor het onderzoeken van seksueel misbruik van minderjarigen.
De CEI heeft gekozen voor een interne aanpak en baseert zijn rapportage op gevallen die al bekend zijn, hetzij omdat ze het resultaat zijn van aanklachten bij diocesane ‘luistercentra’, hetzij omdat ze het Vaticaan hebben bereikt.
Het is niet de eerste keer dat Italiaanse bisschoppen kritiek hebben op CIASE. Sommige gegevens kunnen echt twijfelachtig zijn, zoals we in Frankrijk hebben gezien, en we willen geen controverse veroorzaken”, zei kardinaal Matteo Zuppi, de voorzitter van de CEI, afgelopen mei. “We zullen onze verantwoordelijkheid nemen. Maar in feite hebben we die al genomen”, beweerde hij toen. "Wat het onderzoek [van CIASE] in Frankrijk betreft, heb ik drie onderzoeken ontvangen van academici die het afbreken”, zei hij een maand later in een interview met het Italiaanse dagblad La Repubblica.
De Italiaanse kritiek op de Franse aanpak betreft impliciet ook de Nederlandse commissie-Deetman. De Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) gaven aan de protestantse politicus Wim Deetman de opdracht een commissie te vormen die onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek zou verrichten seksueel misbruik van minderjarigen in de Katholieke Kerk in Nederland in de periode 1945- 2010. Het onderzoek werd verricht in 2010 en 2011. De commissie-Deetman presenteerde op 16 december 2011 haar eindrapport. Negen jaar later verscheen een boek van Patrick Chatelion Counet, voormalig secretaris van de KNR. Hij leverde forse kritiek op Deetman. De cijfers van het eindrapport zouden “zwaar overdreven zijn”.