Santiago de Chile, 27 juli 2022 - In een onlangs gepubliceerd document waarin een ontwerp voor een nieuwe grondwet van Chili wordt geanalyseerd, waarschuwen de rooms-katholieke bisschoppen van het Zuid-Amerikaanse land dat de godsdienstvrijheid en gewetensvrijheid in gevaar komen indien de grondwet dit najaar door de Chilenen zal worden goedgekeurd.
“Door onderworpen te zijn aan wat in de voorgestelde grondwet is vastgelegd, wordt de godsdienstvrijheid in gevaar gebracht, wat nog verergerd wordt door het feit dat (...) het voorstel het hebben van gewetensbezwaren geen grondwettelijke status geeft”, stellen de 34 bisschoppen van Chili, die op 22 juli in plenaire vergadering bijeenwaren, in hun document.
Krachtens artikel 67, lid 4 van de voorgestelde grondwet, zal de uitoefening van het recht op godsdienstvrijheid volgens de bisschoppen moeten geschieden “in overeenstemming met de wet, met inachtneming van de rechten, plichten en beginselen die bij deze grondwet zijn vastgesteld”. Bijgevolg zouden mensen of instellingen “gedwongen kunnen worden om praktijken aan te nemen of waarden uit te dragen die in strijd zijn met hun geloof”, aldus de bisschoppen. Het grondwetsontwerp zou volgens hen “het recht op abortus invoeren, een twijfelachtige oriëntatie op seksuele voorlichting aannemen waarbij de ouders op zeer ontoereikende wijze worden betrokken, en een radicale theorie over gender bevorderen”.
De bisschoppen merken ook op dat “het systeem dat is ingesteld om religieuze denominaties wettelijke erkenning te geven, hun bestaan of afschaffing in handen laat van administratieve organen, wat de volledige uitoefening van de godsdienstvrijheid in gevaar kan brengen”.
Wat het recht op leven betreft, zeiden de Chileense bisschoppen dat het voorstel het recht op abortus in het rechtssysteem gelijkstelt met een grondwettelijk recht, zodat derden zich er niet mee kunnen bemoeien, en “niet alleen de deelname van de vader aan deze beslissing uitsluit, maar ook de uitoefening van persoonlijke en institutionele gewetensbezwaren”.
“Het is opvallend dat de voorgestelde grondwet rechten voor de natuur erkent en bezorgdheid uitspreekt voor dieren als wezens met gevoel, maar geen waardigheid of enig recht erkent voor een menselijk wezen in de moederschoot”, aldus de Chileense kerkleiders.
De bisschoppen verzetten zich ook tegen de grondwetsbepaling die het recht van eenieder op een zogenaamde ‘waardige dood’ waarborgt, en omschrijven dit als een dubbelzinnig recht, “omdat het een probleem wil oplossen door doelbewust een mensenleven te beëindigen”.
Op 4 juli presenteerde de Convención Constitucional tijdens een ceremonie in Santiago haar voorstel voor een nieuwe grondwet aan president Gabriel Boric, het staatshoofd van de Republiek Chili. Het ontwerp, waaraan al een jaar wordt gewerkt, is het resultaat van de politieke veranderingen die de bevolking tijdens massale protesten in 2019 heeft geëist. De nieuwe grondwet voorziet in een sterkere rol van de regering bij de verstrekking van sociale diensten, de bevordering van gelijke kansen voor mannen en vrouwen en de bescherming van inheemse bevolkingsgroepen en het milieu dan de huidige Chileense constitutie, die in 1980 werd opgesteld tijdens de rechtse dictatuur van generaal Augusto Pinochet.