Hilversum, 29 augustus 2024 - China heeft bisschop Melchior Shi Hongzhen (95) officieel erkend als bisschop van Tianjin. Het Vaticaan zegt “tevreden” te zijn over de erkenning van de voormalig ondergrondse bisschop. 

"Deze erkenning is een positief resultaat van de dialoog die in de loop der jaren is aangegaan tussen de Heilige Stoel en de Chinese regering", luidt een verklaring van de Heilige Stoel die op 27 augustus is vrijgegeven.

Huisarrest

Shi werd op 8 juni 2019 tot bisschop van het bisdom Tianjin gewijd, waar zo’n 56.000 katholieken toe behoren.

Volgens Reuters werd Shi ooit onder huisarrest geplaatst nadat hij weigerde zich aan te sluiten bij de kerk die officieel door de Chinese regering wordt gesteund. De ‘ondergrondse’ kerk wordt niet door China erkent.

Relatie onder druk

De relatie van het Vaticaan met de regering in China staat al jaren onder druk. In september 2018 sloot de Heilige Stoel een overeenkomst met de Chinese autoriteiten over de benoeming van Chinese katholieke bisschoppen. 

Bisschoppen zouden volgens het akkoord gekozen worden door de katholieke gemeenschap en goedgekeurd worden door de paus, alvorens de bisschop gewijd en geïnstalleerd wordt.

De overeenkomst werd in 2020 en 2022 vernieuwd. Maar China schond herhaaldelijk de afspraken. Zo werden er bisschoppen benoemd zonder goedkeuring van de paus, of zelfs zonder dat hij er überhaupt weet van had. 

Censuur en vervolging

Sinds 2018 hebben de door de Chinese regering goedgekeurde katholieke kerken te maken gehad met druk van de regering om delen van de katholieke leer te censureren. De Chinese kerk wordt verplicht het Chinese nationalisme en de liefde voor de partij te verkondigen.

Katholieke priesters in China mogen alleen van de regering dienen in erkende gebedshuizen waar minderjarigen onder de 18 jaar geen toegang tot hebben.

Zusters, priesters en seminaristen van de ondergrondse - niet door China erkende - kerk worden al decennialang aangevallen of vervolgd.

Onderhandelingen

In 2021 stuurde de Heilige Stoel een delegatie naar China onder leiding van een lid van de toenmalige Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren - aartsbisschop Claudio Maria Celli - om met de Chinese autoriteiten te onderhandelen over de verlenging van de Chinees-Vaticaanse overeenkomst.

De onderhandelingen tussen het Vaticaan en China werden in 2022 hervat. Een delegatie van de Heilige Stoel werd naar  Tianjin gestuurd.  

Tijdens het bezoek aan Tianjin bezocht de delegatie ook de voormalige ‘ondergrondse’ Shi, wat de bezorgdheid van de paus voor de katholieken in het communistische land aangaf.