A nun attends before the opening of the 16th Ordinary General Assembly of the Synod of Bishops, at Paul VI Audience Hall in the Vatican, on October 5, 2023. Holy Father opened a major congress on the Catholic Church's future on October 4, 2023, vowing open doors to "everyone" despite tensions with conservatives on issues from LGBTQ faithful to the treatment of divorcees.
Andreas SOLARO / AFP

Rome (CNA), 26 oktober 2023 - Synodedeelnemer kardinaal Robert Francis Prevost O.S.A. vindt dat het “clericaliseren van vrouwen” de problemen in de Katholieke Kerk niet zal oplossen. Tijdens een gisteren gehouden persconferentie onderstreepte de Amerikaanse augustijn en curieprelaat dat “de apostolische traditie iets is dat heel duidelijk is uiteengezet, vooral als je het wilt hebben over de kwestie van de wijding van vrouwen tot het priesterschap”.

“Iets wat ook gezegd moet worden is dat het wijden van vrouwen – en er zijn vrouwen geweest die dit interessant genoeg hebben gezegd – ‘clericaliseren van vrouwen’ niet noodzakelijkerwijs een probleem oplost, het kan een nieuw probleem maken”, zei Prevost tegen journalisten.

“En misschien moeten we kijken naar een nieuw begrip of ander begrip van zowel leiderschap, macht, autoriteit en dienstbaarheid – bovenal dienstbaarheid – in de Kerk vanuit de verschillende perspectieven die, als je wilt, door vrouwen en mannen in het leven van de Kerk kunnen worden gebracht.”

De kardinaal, die sinds april van dit jaar prefect is van het Dicasterie voor de Bisschoppen, merkte op dat de katholieke kerk geen spiegel is van de samenleving en “anders moet zijn”.

Uit het feit dat er vrouwelijke presidenten zijn of dat vrouwen veel verschillende soorten leiderschapsrollen in de wereld vervullen, kun je volgens Prevost niet concluderen dat dit in de kerk ook zo moet zijn. “Het is niet zo eenvoudig om te zeggen: ‘Weet je, in dit stadium gaan we de traditie van de Kerk na tweeduizend jaar op een van die punten veranderen’”, zei hij.

Tegelijkertijd, voegde de Amerikaan eraan toe, nemen vrouwen voortdurend nieuwe leiderschapsrollen op zich, zowel in het Vaticaan als in andere delen van de kerk. Zo heeft paus Franciscus onlangs zuster Simona Brambilla benoemde tot secretaris van het Dicasterie voor Instituten van Godgewijd Leven en Sociëteiten van Apostolisch Leven. “Ik denk dat er een voortdurende erkenning zal zijn van het feit dat vrouwen op veel verschillende niveaus veel kunnen toevoegen aan het leven van de Kerk”, aldus Prevost. 

Zijn opmerkingen komen nadat Religion News Service meldde dat “een ‘cohort’ van nonnen die voorstander zijn van vrouwenwijding, en in het bijzonder van vrouwelijke diakens, zich heeft gevormd op de synode ... voornamelijk uit Latijns-Amerika en sommigen uit Europa”. 

Paus Franciscus bevestigde opnieuw de onmogelijkheid voor vrouwen om priester en diaken te worden in een interviewboek dat deze week in Italië werd gepubliceerd. Daarin zegt de pontifex: “Het feit dat de vrouw geen toegang heeft tot het ambtsleven is geen ontbering, omdat haar plaats veel belangrijker is.”

“Lutheranen wijden vrouwen, maar toch gaan er maar weinig mensen naar de kerk”, zegt Franciscus in het interview. “Hun priesters kunnen trouwen, maar desondanks kunnen ze het aantal bedienaren niet laten groeien. Het probleem is cultureel. We moeten niet naïef zijn en denken dat programmatische veranderingen ons de oplossing zullen brengen.”

Aartsbisschop Timothy Broglio, de voorzitter van de Amerikaanse Conferentie van Katholieke Bisschoppen, sprak tijdens de persconferentie van de synode ook over de rol van vrouwen in de Kerk. Nadenkend over de “enorme invloed” die religieuze zusters hebben gehad op het onderwijs in de Verenigde Staten en elders, zei mgr. Broglio: “Ik denk dat de veronderstelling dat vrouwen geen invloed hebben omdat ze niet op alle niveaus posities hebben, onjuist is.”

Nora Kofognotera Nonterah, een hoogleraar theologie in Ghana, zei dat zij zich tijdens de ‘Synode over Synodaliteit’ “gehoord voelde als leek, als vrouw en als Afrikaan in een kerk die ... niet de kans heeft gehad om zich te verrijken met de stem en wijsheid van vrouwen, leken en Afrikanen”.

De Ghanese is een van de 54 vrouwen die sinds 4 oktober als stemgerechtigde afgevaardigden deelnemen aan de synodevergadering. “Ik ben er in deze dagen zo van overtuigd geraakt dat onze kerk bereid moet zijn om aan de voeten van vrouwen te zitten, vooral van lekenvrouwen uit het Zuiden, om te leren hoe we de verbeelding van de kerk kunnen vernieuwen”, aldus prof. Nonterah.