21-03-2020
Op gezag van de paus heeft de Apostolische Penitentiarie bepaald dat in gebieden waar vanwege COVID-19 sprake is van grote nood, boetvaardige gelovigen een collectieve absolutie kunnen krijgen. Dat staat in een op 20 maart gepubliceerde nota van de Apostolische Penitentiarie. 

“Individuele biecht is de normale manier om dit sacrament te vieren, terwijl collectieve absolutie, zonder voorafgaande individuele biecht, niet kan worden gegeven, tenzij er een dreigend gevaar voor de dood is, omdat er niet genoeg tijd is om de biecht van individuele boetedoeners te horen, of als er sprake is van een ernstige noodzaak (...)”, aldus de nota. 

De Apostolische Penitentiarie zegt in de nota van mening te zijn dat er gezien de coronapandemie sprake kan zijn van een noodsituatie. “Als er een plotselinge noodzaak ontstaat om meerdere gelovigen samen de sacramentele absolutie te geven, is de priester verplicht de diocesane bisschop zo snel mogelijk te waarschuwen of, als hij dat niet kan, hem zo snel mogelijk te informeren.”

In de huidige noodsituatie moet een diocesane bisschop erop wijzen dat de individuele biecht gebeurt op een goed geventileerde plek en dat er een veilige fysieke afstand wordt betracht tussen biechtvader en penitent, en als dat geboden en mogelijk is gebruik te maken van mondkapjes. 

Het is altijd de diocesane bisschop die bepaalt welk grondgebied van zijn eigen diocees gevaarlijk is. Voor die gebieden is het dus gelegitimeerd om de collectieve absolutie te verlenen. 

Die collectieve absolutie, dus zonder individuele belijdenis, kan volgens de nota bijvoorbeeld worden gegeven “bij de ingang van ziekenhuisafdelingen waar de geïnfecteerde gelovigen die gevaar lopen te sterven, zijn opgenomen”. Met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen kan het stemgeluid van de biechtvader elektronisch of anderszins worden versterkt “zodat de absolutie kan worden gehoord”. 

Er moet worden nagedacht over de noodzaak en de wenselijkheid om, waar nodig, in overleg met de gezondheidsautoriteiten, groepen van “buitengewone ziekenhuisaalmoezeniers” op te richten, aldus de nota. 

”Wanneer de individuele gelovigen zich in de pijnlijke onmogelijkheid bevinden om de sacramentele absolutie te ontvangen, moet men beseffen dat het volmaakte berouw, dat voortkomt uit de liefde van de geliefde God boven alles, tot uitdrukking komt in een oprecht verzoek om vergeving (datgene wat de boeteling op dit moment kan uitdrukken) en gepaard gaat met het votum confessionis, dat wil zeggen met het vaste voornemen om zo snel mogelijk zijn toevlucht te nemen tot de sacramentele biecht, vergeving van zonden, zelfs van doodzonden, verkrijgt”, schrijft de Apostolische Penitentiarie.