Brussel, 25 februari 2021 - COMECE, het verband van alle rooms-katholieke bisschoppen binnen de Europese Unie, heeft kritiek geuit op een resolutie van het Europees Parlement over de strengere abortuswetgeving van Polen.
In een vandaag vrijgegeven brief zegt COMECE dat de betreffende resolutie, aangenomen op 26 november 2020, “een zeer negatief effect” kan hebben op de manier waarop de Europese Unie door haar lidstaten wordt gewaardeerd.
Het Europees Parlement, het wetgevend orgaan van de EU, nam de resolutie aan met 455 stemmen voor en 145 stemmen tegen. Deze resolutie was gekant tegen een arrest van het Poolse hooggerechtshof, dat een wet uit 1993 die abortus bij foetale afwijkingen toestaat, als ongrondwettelijk aanmerkte. Het Europees Parlement zei dat het hier een “de facto verbod op het recht op abortus in Polen” betreft.
Lees: Constitutioneel Hof Polen beperkt abortus verder (22/10/2021)
In haar brief zegt COMECE: “Vanuit juridisch oogpunt willen wij benadrukken dat noch de wetgeving van de Europese Unie noch het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens voorziet in een recht op abortus. Deze kwestie wordt overgelaten aan de eigen rechtsstelsels van de lidstaten.”
De brief, gericht aan voorzitter David Maria Sassoli van het Europees Parlement, volgde op kritiek op de resolutie van aartsbisschop Stanisław Gądecki, voorzitter van de Poolse Bisschoppenconferentie. In een verklaring van 2 december zei hij dat er geen compromis mogelijk was over het recht op leven. “Het recht op leven is een fundamenteel mensenrecht. Het heeft altijd voorrang op het recht om te kiezen, omdat geen enkel mens de mogelijkheid kan toestaan om een ander te doden.”
COMECE benadrukt dat de Katholieke Kerk steun biedt aan ongewenst zwanger geraakte vrouwen en dat zij het ongeboren leven wil beschermen.
“Zoals in de resolutie van het Parlement terecht wordt benadrukt, is eerbiediging van de rechtsstaat van essentieel belang voor het functioneren van de Unie. Dit gezegd zijnde, vereist de rechtsstaat ook respect voor de bevoegdheden van de lidstaten en de keuzes die zij maken bij de uitoefening van hun exclusieve bevoegdheden”, aldus COMECE.
De bisschoppen zeggen verder dat de resolutie ook het recht op gewetensbezwaren in twijfel lijkt te trekken. “Dit is met name verontrustend gezien het feit dat gewetensbezwaarden in de gezondheidszorg in veel gevallen het slachtoffer zijn van discriminatie. Naar onze mening mag een dergelijke onrechtvaardige stigmatisering niet worden bevorderd.”
In de brief verwijst COMECE nog naar de massale protesten in Polen naar aanleiding van de uitspraak van het Grondwettelijk Tribunaal. Demonstranten verstoorden missen met borden die abortus ondersteunden, lieten graffiti achter op kerkelijke eigendommen, vernielden standbeelden van Sint-Johannes Paulus II en scandeerden beledigende teksten naar geestelijken. “We hebben ook met droefheid vastgesteld dat er in de tekst [van de resolutie] geen veroordeling of solidariteit wordt uitgesproken met betrekking tot de onaanvaardbare aanvallen op kerken en plaatsen van eredienst in de context van protesten in verband met deze wet in Polen.”
COMECE, opgericht in 1980, bestaat uit bisschoppen die zijn afgevaardigd door de bisschoppenconferenties van de 27 lidstaten van de Europese Unie.
De betreffende brief is ondertekend door COMECE-voorzitter kardinaal Jean-Claude Hollerich, aartsbisschop van Luxemburg; bisschop Mariano Crociata van Latina, Italië; bisschop Franz Josef Overbeck van Essen, Duitsland; bisschop Noel Treanor van Down and Connor, Noord-Ierland; en bisschop Jan Vokal van Hradec Králové, Tsjechië .