04-02-2020

De Nederlandse Comeniusprijs gaat dit jaar naar de Tsjechische rooms-katholieke priester Tomáš Halík. 

De jury kent de prijs aan de 71-jarige theoloog, socioloog en filosoof toe, omdat hij “op geheel onafhankelijke en kritische wijze getuigt tegen onrecht en gebrek aan vrijheid en een vurig pleitbezorger is van meer solidariteit in de wereld”. 

De prijs is ingesteld door de Stichting Comenius Museum en wordt sinds 2012 jaarlijks uitgereikt in de Grote Kerk in Naarden, tijdens de Comeniusdag, dit jaar op 28 maart. 

Doel van de prijs is om (in)direct aandacht te vragen voor het gedachtegoed van de uit Moravië afkomstige Jan Amos Komenský (1592-1670). Deze theoloog, filosoof, hervormer, pansofist en pedagoog stierf in Amsterdam.

Lijst eerdere laureaten >>

Tomáš Halík, op zijn 18de katholiek geworden, was in het communistische Tsjechoslowakije onder meer actief in de ondergrondse kerk. Hij had zich in het diepste geheim tot priester laten wijden in Erfurt. Hij werkte onder meer als psychotherapeut, studeerde theologie en ging later werken met drugs- en alcoholverslaafden.

In zijn tientallen boeken gaat de Tsjechische denker in op onderwerpen als racisme, politieke en religieuze intolerantie, secularisatie en Europese eenwording. Als pastor houdt hij regelmatig gebedsdiensten met aanhangers van andere religies, zoals joden, moslims en boeddhisten.