Rome, 28 april 2025Het Kardinalencollege heeft vanochtend in hun Vijfde Algemene Congregatie bepaald dat het conclaaf ter verkiezing van de 267ste bisschop van Rome op woensdag 7 mei zal beginnen. Dat heeft het Vaticaan bekendgemaakt. 

Het conclaaf is de bijeenkomst van kiesgerechtigde kardinalen voor de verkiezing van een nieuwe paus, die traditiegetrouw achter gesloten deuren plaatsvindt. De pausverkiezing begint doorgaans op een namiddag. 

lees ook:  Kardinalen vergaderen weer 

De kieskardinalen lopen op de openingsdag niet rechtstreeks van Casa Santa Marta, waar zij zijn ondergebracht, naar de Sixtijnse Kapel, maar begeven zich eerst naar de Sint-Pietersbasiliek. Daar wordt in de ochtend de mis Pro eligendo Romano Pontifice, 'Voor de keuze van de Romeinse pontifex', opgedragen. 

Na de mis en een rustpauze gaan de kardinalen in processie naar de Sixtijnse Kapel, terwijl ze de litanie van alle heiligen zingen. Ook wordt het Veni creator spiritus gezongen. Dan leggen de kieskardinalen één voor één de eed op de geheimhouding af. Vervolgens vertrekken alle onbevoegde personen uit de Sixtijnse Kapel. Als de conclavisten, zoals de kieskardinalen ook wel worden genoemd, eenmaal alleen onder elkaar zijn, dan wordt die middag eventueel al een eerste stemronde gehouden.

Om geldig een nieuwe paus te kiezen, is een tweederdemeerderheid van de aanwezige kiezers vereist. Als het totaal aantal kiezers niet gelijk deelbaar is door drie, is een extra stemronde nodig.

Als de stemming op de middag van de eerste dag begint, is er slechts één stemronde. Op de volgende dagen worden er ‘s ochtends twee stemrondes gehouden en ‘s middags twee.

Zwarte of witte rook

Nadat de stemmen zijn geteld, worden alle stembiljetten verbrand. Als de stemming geen uitsluitsel gaf, stoot een schoorsteen boven de Sixtijnse Kapel zwarte rook uit. Als er een paus wordt gekozen, komt er witte rook uit de schoorsteen.

Als de kiezers na drie dagen onbeslist stemmen geen overeenstemming bereiken over een kandidaat, wordt een pauze van maximaal één dag ingelast voor gebed, vrije discussie onder de kiezers en een korte geestelijke vermaning door de kardinaal-protodiaken – thans is dat Dominique Mamberti.

Zodra de kardinalen een nieuwe paus hebben gekozen, roept de laagste kardinaal-diaken in rang de secretaris van het College van Kardinalen en de Meester van de Pauselijke Liturgische Vieringen naar de Sixtijnse Kapel.

Normaal gesproken vraagt de deken van het Kardinalencollege of de gekozene het Petrusambt aanvaardt. Aangezien kardinaal-deken Giovanni Battista Re vanwege zijn 91-jarige leeftijd niet aan het conclaaf mag deelnemen, wordt zijn taak verricht door de hoogste kardinaal in rang die jonger is dan 80 jaar. In dit geval is dat kardinaal Pietro Parolin. Hij stelt de vraag aan de gekozenen: ‘Aanvaardt u uw canonieke verkiezing tot Hoogste Pontifex?’