Welke invloed heeft de coronacrisis op de kerk en haar gemeenschap?

In een nieuwe aflevering van Jacobine op 2 zoekt Jacobine Geel uit hoe groot de invloed van de coronacrisis is op de kerk en haar gemeenschappen. 

De coronacrisis en de bijbehorende maatregelen hebben veel invloed op onze samenleving, zo ook op kerken en geloofsgemeenschappen.

Het gaat er tegenwoordig binnen de kerkmuren een stuk anders aan toe: mensen moeten hun kerkbezoek reserveren, er mogen maar dertig mensen bij een dienst aanwezig zijn en de gebruikelijke sociale activiteiten kunnen niet door gaan.

Wat is de invloed van de coronacrisis op kerken en geloofsgemeenschappen? Jacobine vraagt het aan haar drie gasten. 

Jacobine op 2
Jacobine Geel
Jacobine op 2
Rolinka Klein Kranenburg

De Amersfoortse dominee Rolinka Klein Kranenburg vertelt aan Jacobine hoe ze haar domineeschap in deze roerige tijden opnieuw heeft moeten uitvinden. Zij merkt dat het nieuwe kerk bezoek, waarbij bijna alles digitaal gaat, veel voeten in de aarde heeft: 'Je moet overal vijf keer over nadenken. Normaal ga je gewoon op zondag naar de kerk, maar nu zijn alle vieringen digitaal', vertelt ze.

Trendwatcher Adjiedj Baks vertelt de coronamaatregelen ook op lange termijn nog veel effect zullen hebben op de kerk en haar gemeenschap. Hij stelt dat kerken mee moeten gaan in de digitale stroomversnelling en meer én beter gebruik moeten maken van digitale middelen als video, streamen en apps.

Jacobine op 2
Adjiedj Baks
Jacobine op 2
Margo Merts - Tinga

Margo Merts-Tinga is officier bij het Leger des Heils, en merkt dat de coronamaatregelen ook veel invloed hebben op het Leger des Heils. Zij merkt dat mensen steeds sneller eenzaam raken, omdat het sociale aspect rondom bijvoorbeeld een kerkdienst wegvalt. ‘Je moet altijd beschikbaar blijven, ook in deze omstandigheden’, vertelt ze.

Ontvang elke week een dosis inspiratie in je mailbox

Nog meer interessante verhalen lezen én zien? Meld je dan snel aan voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief en ontvang elke week een nieuwsbrief vol inspirerende verhalen. 

Meld je snel aan