Kardinaal M. Czerny in Velehrad.

Rome, 7 juli 2022 - Met ongewoon harde woorden heeft curiekardinaal Michael Czerny S.J. de Russische Federatie bekritiseerd voor haar agressie jegens Oekraïne. Rusland voert volgens hem een “criminele oorlog, niet alleen tegen het vrije Oekraïne, maar tegen de hele beschaafde wereld”, zei Czerny tijdens een viering op dinsdag in de Tsjechische stad Velehrad. 

De Canadese jezuïet, geboren in 1946 in de Tsjechische stad Brno, nam deel aan de nationale bedevaart ter ere van de Heilige Missionarissen Cyrillus en Methodius. Deze had weer plaats na een onderbreking van twee jaar wegens coronamaatregelen. 

Kardinaal Czerny staat sinds april aan het hoofd van het Dicasterie voor Integrale Humane Ontwikkeling en was in het voorjaar ook enkele malen in Oekraïne als apostolisch gezant namens paus Franciscus. 

De oorlog tegen Oekraïne is gebaseerd op de “tegenstelling tussen een gesloten en een open samenleving”, zei Czerny in zijn homilie. De eerste sluit zich af van God en de mensen, creëert totalitarisme en eindigt “zoals het bijbelse Babylon, waar vrijheid, verscheidenheid en de mogelijkheid tot communicatie vernietigd worden”.

Een van deze “Babylonische torens, het Sovjetrijk van de slavernij” werd gebouwd in de Slavische wereld van de 20ste eeuw. De huidige oorlog in Oekraïne is het resultaat van hetzelfde totalitaire denken en de “poging om de loop van de geschiedenis terug te draaien en het oude rijk opnieuw op te bouwen”, aldus Czerny. De Kerk daarentegen is een “anti-Babylon”. De representanten daarvan waren Cyrillus en Methodius, die hun missie in de Slavische wereld niet met het zwaard voltrokken maar met hun vurige ijver voor het zielenheil van de mensen. Het is dan ook nog steeds de taak van de Kerk om “geloofsuitingen te vinden die begrijpelijk zijn voor de mensen”. De Kerk moet daarom “een veldhospitaal en een leraar van innerlijke vrede in een gewonde wereld” zijn en juist daarom een “open, gastvrije plaats”, die de samenleving, de staat en de volkeren inspireert tot grotere broederschap, aldus Czerny. 

Tsjechië is een van de meest atheïstische landen van Europa, maar de bereidheid van de Tsjechen om vluchtelingen op te nemen toont “dat Christus ook in deze samenleving aanwezig is - ook in de harten van de mensen die de Kerk niet belijden”. Daarbij wordt “de bereidheid om immigranten te integreren ook blootgesteld aan aanvallen en het gevaar van populisme en nationalisme”, aldus de Canadese kardinaal, wiens familie in 1948 met hem uit het communistische Tsjecho-Slowakije vluchtte.