Dagboek van een herdershond live: een uniek musicalspektakel op tv

Foto's door: Sander Mulkens

KRO-NCRV brengt live vanuit Sittard-Geleen een uniek musicalspektakel op tv: Dagboek van een herdershond live. Een moderne vertaling van een nostalgisch verhaal.

In Dagboek van een herdershond live treedt de jonge kapelaan Erik Odekerke toe tot een gelovige gemeenschap in een klein dorp in Limburg. Ondanks zijn goede bedoelingen jaagt hij veel mensen tegen zich in het harnas.

Dagboek van een herdershond live speelt zich af tussen 1914 en 1919, de tijd van de opkomst van de mijnen in Limburg die de bevolking grote voorspoed zou brengen. Dat bleek een illusie. Ongelukken, ziekte, armoede en kansenongelijkheid zijn aan de orde van de dag. 

 

Eén van de populairste series ooit

Dagboek van een herdershond was van 1978 tot 1980 op de Nederlandse televisie te zien. De KRO-serie groeide uit tot een van de populairste Nederlandse tv-producties ooit en werd uitgezonden in onder andere Duitsland, Finland en Zuid-Amerika.  

Vorig jaar werd Dagboek van een herdershond al als musical gebracht en nu wordt het verhaal vertaald naar een uniek musicalspektakel op tv. In de 85 minuten durende live-uitzending worden verschillende nummers en scènes uit de musical gebracht door een groot gedeelte van de originele musicalcast.

 

Een frisse wind

Angela Schijf, William Spaaij en Nandi van Beurden keren op 3 september terug in hun originele rol. Thomas Cammaert (o.a. bekend van The Passion) zal in de tv-uitzending debuteren in de rol van kapelaan Erik Odekerke. 'Het is een heel leuk personage om te mogen vertolken. Ik hoop dat mijn vertolking van Erik Odekerke een frisse wind is.' 

Dagboek van een herdershond live is een samenwerking tussen KRO-NCRV, Albert Verlinde Producties en Toneelgroep Maastricht. Voor het eerst vindt een Nederlandse musical zijn weg naar een nationaal tv-event. De Limburgse stad Sittard-Geleen wordt het decor van de live-uitzending. Hier kan helaas geen publiek bij aanwezig zijn.

 

Klassieker in een modern jasje

Peter Kuipers, directievoorzitter KRO-NCRV, kijkt ernaar uit: 'We gaan een heel nieuw live tv-spektakel maken waarmee we willen laten zien dat het verhaal van Limburg het verhaal van ons allemaal is. We zien hoe een idealistische kapelaan de wereld van morgen eerlijker en liever wil maken. Ik ben trots dat we deze KRO-klassieker in een modern en fris jasje steken, zodat we jong en oud een prachtig verhaal over de kracht van saamhorigheid kunnen brengen.'

Ook producent Albert Verlinde is vol enthousiasme over de samenwerking: 'Nu is het moment om samen met KRO-NCRV dit verhaal weer terug op tv te brengen. Het wordt een moderne vertaling waarin thema’s die nu spelen een rol krijgen. De perikelen rondom de sluiting van de Limburgse mijnen die centraal stonden in de serie, zorgden bijvoorbeeld voor herkenning bij het musicalpubliek door de huidige problematiek in Groningen.'

Dagboek van een herdershond live is te zien op zondag 3 september om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.