Met zijn aanstekelijk enthousiasme weet deze tv-professor heel Nederland in beweging te krijgen. Zijn app ‘Ommetje’ telt inmiddels miljoenen downloads. In KRO-NCRV Kruispunt: De andere kant van... een portret van de 70-jarige hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Tijdens deze pandemie zet hij zich nóg meer in voor een gezonde levensstijl en zelf is hij het schoolvoorbeeld van zijn eigen missie. Waar komt Scherders onuitputtelijke drive vandaan, wat gaat er om in zijn eigen brein?

Hij komt uit een katholiek nest; geloof is voor hem een worsteling tussen gevoel en ratio. Boezemvriend Eric de Vries vertelt dat de kerk én de tennisbaan twee pijlers waren in zijn jeugd. “Erik won altijd. Hij kon zijn tegenstander helemaal gek maken met zijn tactiek.” Net als zijn twee broers was Erik voorbestemd om in de zaak van zijn vader te gaan werken, maar werd daar doodongelukkig. Hij wordt tennisleraar en fysiotherapeut maar studeert in de avonduren neuropsychologie.

Op 39-jarige leeftijd klopt hij aan bij hersenonderzoeker Dick Swaab, die hij vraagt als begeleider van zijn promotieonderzoek. Dit is het begin van een jarenlange vriendschap. “Ik zie hem als mijn wetenschappelijk kind. Hij heeft alles op eigen kracht en doorzettingsvermogen bereikt, daar heb ik bewondering voor.” Collega Kilian Wawoe roemt de tomeloze energie waarmee Scherder zich wijdt aan zijn missie om Nederland in beweging krijgen. “Als ik hem zie denk ik meteen: ik moet vaker de trap nemen! We delen de passie om onze kennis met een groot publiek te delen. Daarvoor krijgt Erik niet de waardering die hij verdient vind ik, althans niet in de wetenschappelijke wereld. Het is een dunne lijn tussen iemand succes gunnen en afgunst.”

Als ik hem zie denk ik meteen: ik moet vaker de trap nemen!

Erik Scherder fietst wat af, zelfs onder zijn bureau staat een klein fietsje. “Wat hij zegt, doet hij ook zelf allemaal. Het is oprecht en dat zie je ook, hij is superfit”, vertelt Dieuwke Wynia, jarenlang hoofdredacteur bij De Wereld Draait Door. Zijn optreden in DWDD betekende zijn doorbraak als tv-professor, maar komt hem ook op kritiek te staan. Na een negatieve recensie van zijn tv-debuut raakt hij goed van slag. Scherder blijkt een perfectionist die worstelt met faalangst, vliegangst en doodsangst.

“Er zit iets dwangmatigs in hem, hij gaat maar dóór. Daarbij staat hij altijd voor anderen klaar en vindt het moeilijk om nee te zeggen”, vertelt jeugdvriend Eric. “Hij is heel intelligent en alwetend in zijn kennis over ons brein. Maar als het op zijn angsten of zijn geloof aankomt is hij net zo zoekend als wij”, aldus zanger Typhoon. Eerder dit jaar stonden ze samen op het podium met een voorstelling over de verbindende kracht van muziek. “Het is alsof je met een medemuzikant aan het jammen bent, we spreken dezelfde taal. Die man is zo gul in het delen van zijn tijd en kennis, niet normaal.”

Staat het al in uw agenda?

Kruispunt - zondag 16 januari om 17.45 uur op NPO2.

Kijk de volledige uitzending hieronder terug nadat hij op televisie is geweest.

Terugkijken