Hilversum, 14 augustus 2024 - Zeven priesters verbannen naar Rome, twee priesters en twee leken gearresteerd: het regime van president Ortega blijft de katholieke kerk in Nicaragua vervolgen.  Persbureau CNA meldt dat Ortega dit weekend twee priesters en twee katholieke leken liet oppakken. Zowel de reden van de arrestaties als hun huidige verblijfplaats zijn onbekend.

De opgepakte katholieken woonden in de bisdommen Estelí en Matagalpa die officieel door de in ballingschap levende bisschop Rolando Álvarez worden geleid.  

Vorige week zette de Nicaraguaanse dictatuur zeven priesters naar Rome uit om daar, evenals Álvarez, in ballingschap te leven. Zes van deze priesters behoorden tot het bisdom Matagalpa waar Álvarez leiding over heeft.

Bisdommen onder leiding van Álvarez  

Bisschop Álvarez is een mensenrechtenverdediger en criticus van de Ortega-dictatuur. Hij werd vanaf augustus 2022 onder huisarrest geplaatst en uiteindelijk in februari 2023 veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf in een twijfelachtig gerechtelijk proces. Hij werd schuldig bevonden aan samenzwering en het verspreiden van desinformatie. Álvarez werd in januari uitgezet naar Rome, waar hij in ballingschap leeft.

De bisdommen Estelí en Matagalpa vallen officieel nog onder leiding van Álvarez. Estelí heeft sinds medio 2021 geen bisschop meer gehad. Álvarez werd toen benoemd tot apostolisch administrator. In zijn afwezigheid werd pater Frutos Valle benoemd tot administrator ‘ad omnia’ en belast met het beheer van de diocesane activa. Maar Valle is inmiddels ook opgepakt.  

Relatie ernstig verstoord

Sinds de protesten in 2018 waarbij demonstranten de afzetting van Ortega eisten, is de relatie van de president met de rooms-katholieke kerk ernstig verstoord. De protesten werden met geweld onderdrukt door de politie en paramilitairen. Volgens mensenrechtenorganisaties kostte dat honderden mensenlevens.  

De katholieke kerk in Nicaragua wierp zich op als toevluchtsoord voor gevluchte demonstranten. Ze begeleidde mensen die vervolgd werden of gevangen zaten. Ook probeerde de kerk te bemiddelen tussen de regering en de demonstranten.  

Sindsdien worden geestelijken die zich openlijk uitspreken tegen Ortega en het sandinistische regime gevangengenomen of gedwongen het land te ontvluchten.

Priesters melden dat ze intimiderende bezoekjes krijgen van de politie en zeggen dat ze bespioneerd worden tijdens de Mis. Katholieke media zijn inmiddels verboden en religieuze orders zijn het lang uit gedreven.