Dit weekend is het Roze Zaterdag. En dit is niet de enige feestdag met een kleurtje. In de zomer krioelt het namelijk van de kleurrijke themadagen. Wat ze gemeen hebben? Allen staan ze in het teken van seksuele diversiteit en genderdiversiteit. Voor het gemak zetten we alle events voor je op een rij.
Roze Zaterdag
Te beginnen bij Roze Zaterdag die zaterdag 18 juni plaatsvindt in Rotterdam. Roze Zaterdag kwam eind jaren 70 tot leven door een demonstratie van de actiegroep ROZA. De groep voerde actie naar aanleiding van een uitspraak van een bisschop over homoseksualiteit. Het toeval wilde dat de actiedag samenviel met de Goede Week, de week waarin katholieken Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag vieren. Roze Zaterdag was dus voor de eerste keer op (een niet zo) Stille Zaterdag. Later vond de dag plaats in juni vanwege het verband met de gebeurtenissen in juni 1969 bij de homokroeg The Stonewall Inn in New York. Die gebeurtenissen vormen een belangrijk draagvlak voor Roze Zaterdag en de Pride in Utrecht en Amsterdam. The Stonewall was een homobar en had te maken met veelvuldige treiterijen en discriminatie door de politie. Uiteindelijk trokken de bezoekers dit niet meer en kwamen zij in opstand. Een jaar na deze rellen werd in New York voor het eerst de Pride parade gevierd.
Hoe ziet Roze Zaterdag er dan uit? De dag is meer dan een feest alleen. Er is aandacht voor debat en informatie en heeft daarmee naast een feestelijk ook een demonstratief karakter.
Utrecht Canal Pride
Voor de vierde keer kleurden dit jaar de Utrechtse grachten in alle kleuren van de regenboog. In Utrecht ligt de focus vooral op Canal Pride. Maar liefst 49 boten voeren dit jaar over de singels en de grachten waarop uitbundig werd gefeest. De Canal Pride ontstond nadat de eigenaar van homocafé Kalff met zijn boot niet meer mee kon doen met de Amsterdamse Pride. Die zou inmiddels te commercieel zijn geworden en deelname werd daardoor erg duur. En zo was de Canal Pride in de Domstad geboren. Het uitgangspunt is hetzelfde als die van de hoofdstad; je mag zijn wie je bent en houden van je wilt.
Pride Amsterdam
De eerdergenoemde feestdag Roze Zaterdag baande de weg voor de toen nog Gay Pride in Amsterdam. Maar de pride was geen demonstratie of protest. Het was een feest. My gender, my pride is het thema van de Pride week dit jaar. De canal pride is een belangrijk onderdeel, waarbij ook de grachten van Amsterdam in een waar kleurwalhalla omgetoverd worden. De pride duurt maar liefst 9 dagen, van 30 juli tot en met 7 augustus.
Paarse Vrijdag
Ook in de winter is er aandacht voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Geen boten en parades, wel een hoop paarse outfits. Namelijk die van studenten en scholieren op scholen en universiteiten in heel Nederland. Ze doen dit om hun solidariteit te uiten. Nog altijd worden mensen binnen LHBTIQ+ meer gepest en gediscrimineerd. Paarse Vrijdag is ieder jaar op de tweede vrijdag van december.