Nijmegen, 18 oktober 2023 – De Radboud Universiteit is volgens de pauselijke autoriteiten in Rome nog steeds katholiek. Dat zei bisschop Gerard de Korte van ’s-Hertogenbosch gisteren tijdens de eucharistieviering ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Nijmeegse universiteit.

De pontificale hoogmis vond plaats in de Sint-Petrus Canisiuskerk aan de Molenstraat in Nijmegen. De nieuwe rector magnificus José Sanders, collegevoorzitter Daniël Wigboldus, vicevoorzitter Agnes Muskens, burgemeester Hubert Bruls en apostolisch nuntius Paul Tschang-In-Nam namen eraan deel.

Mgr. De Korte blikte in zijn homilie terug op de emancipatoire oorsprong van de universiteit. Hij roemde de karmeliet Titus Brandsma, die in het academisch jaar 1932-1933 rector magnificus was en die vorig jaar werd heiligverklaard. “Welke universiteit heeft nou een eigen heilige?”, aldus de bisschop. “Titus Brandsma was een voorbeeld van een zoektocht naar waarheid. Hij moest dat uiteindelijk bekopen met zijn dood.”

Rome beschouwt Radboud Universiteit nog steeds als katholiek  (13 mei 2022)

De Nederlandse Bisschoppenconferentie besloot drie jaar geleden het predicaat ‘katholiek’ van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU), de toezichthouder van Radboud Universiteit en Radboudumc in te trekken. De oorzaak was onder meer een geschil over de wijze waarop de bisschoppenconferentie haar bevoegdheid tot benoeming van de leden van het bestuur van SKU uitoefende.

De Korte, in wiens diocees de Radboud Universiteit zich bevindt, zei gisteren dat hij de band tussen kerk en universiteit in de toekomst graag wil behouden. “Zo kan de universiteit een huis van wijsheid blijven waar het katholieke en sociale denken belangrijk is.”

Aan het einde van de viering feliciteerde de apostolisch nuntius de universiteit namens paus Franciscus met haar honderdjarig bestaan.