Aan het begin van de oorlog dook hij al op: de letter ‘Z’. “De Russen hadden nog niets herkenbaars waaraan te zien dat ze uit Rusland kwamen, behalve de letter ‘Z’ die op veel legermaterieel stond”, vertelt Jelle Brandt Corstius. 

Jelle Brandt Corstius

“Langzamerhand nemen mensen dat over. Al dan niet onder lichte dwang van het Kremlin. Het filmpje dat je net zag (staat onderaan het artikel, 00:18-00:47 red.) komt helemaal uit de koker van het Kremlin. Maar het is een beetje het teken van: ‘Ik ben ook voor deze oorlog’.”

Buitengewoon cynisch

“Je zag ook net een kleine Russische ondertitel staan (00:19 red.), wat betekent: ‘We laten de onze niet in de steek’. Wat buitengewoon cynisch is, want er worden voortdurend achttienjarige jongens naar het front gestuurd die geen flauw benul heen waar ze belanden”, zegt Brandt Corstius aan tafel. “Daar wordt heel gauw korte metten mee gemaakt”, legt hij uit.

Waarom een ‘Z’?

Maar waarom is de letter ‘Z’ dan het symbool van deze boodschap? “Daar zijn verschillende versies van”, antwoordt Brandt  Corstius. “Het is sowieso een Latijnse letter, de Russen hebben hun eigen letters. Het is een westerse letter, voor de Russen best exotisch.”

“De meest gangbare variant is dat het de ‘Z’ is van het Russische woord dat overwinning betekent. Het kan ook zijn dat het staat voor het Russische woord dat het Westen betekent. Want die troepen, die gaan…”, zegt Brandt Corstius peinzend. “Misschien stoppen ze bij Berlijn, dat weten we niet”, vertelt hij. 

Is dit spontaan gebeurd of onder lichte dwang?

Bronzen medaille

In de video (00:39 red.) was een atleet te zien, die de letter ‘Z’ op zijn kleding droeg. “Hij had een bronzen medaille gewonnen bij gymnastiek in Dubai. Overigens, de gouden medaille is gewonnen door een Oekraïner. (...) Dit is weer zo’n variant waarvan je denkt, is dit spontaan gebeurd of is het onder lichte dwang?”, vraagt Brandt Corstius zich hardop af. 
 

Lees ook:

Tactiek van Poetin

Is het gebruiken van de letter ‘Z’ tactiek van Poetin? “Het wordt een langere oorlog en het is de bedoeling dat die bevolking aan de kant van Poetin blijft staan en dat er geen opstand komt. Maar het is óók de bedoeling dat er Russische soldaten naar Oekraïne gaan die daadwerkelijk gemotiveerd zijn om te gaan schieten op een volk dat zij zien als hun moedervolk”, legt hij uit.

“Er is een hele grote terughoudendheid bij Russische soldaten om te gaan schieten”, vertelt Jelle Brandt Corstius. “Die oorlog op de grond kan alleen worden gewonnen als je de bevolking achter je schaart. En dit is een onderdeel van een campagne om dat voor elkaar te krijgen.”

jelle
7 min 6 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aan Russische kant duikt de letter Z steeds vaker op om Poetin te steunen. We zien het overal opduiken rond de oorlog in Oekraïne: de letter 'Z' als symbool? Jelle Brandt Corstius vertelt wat dat betekent.