In 2013 werd Poetin uitgenodigd op een Koninklijk buffet in Amsterdam. Daar stond de Nederlandse LHBTI-gemeenschap te protesteren tegen de anti-homo propagandawet die Poetin in Rusland invoerde. Op dat moment was Carolien Gehrels locoburgemeester en ontving ze Poetin. 

Carolien Gehrels

“Ik was locoburgemeester, Eberhard van der Laan burgemeester en wij dachten inderdaad: we moeten hem  alle kleuren van de regenboog laten zien. Amsterdam is een stad waar verschillen juist uitvergroot worden en waar je diversiteit mag vieren”, vertelt Carolien Gehrels. 

Een divers ontvangst

De oud-locoburgemeester vertelt dat het protest uitgebreid is besproken in het college. “Een maand van tevoren hadden we besloten dat we de homovlag zouden hijsen op het Stadhuis. Bij heel veel culturele instellingen, de passengers terminal en toegangswegen van de stad waren die homovlaggen te zien”, legt Gehrels uit. Voor een goed ontvangst? “Voor een divers ontvangst, om Poetin alle kleuren van de regenboog te laten zien”, vult ze aan. 

Lees ook:

Ten faveure van de inclusiviteit

Burgemeester Eberhard van der Laan bedacht samen met Carolien Gehrels een plan. Hij zou niet degene zijn die Poetin zou ontvangen, dat zou Gehrels doen. “Dat leek ons een mooi statement”, lacht Gehrels. “Eberhard, maar ook wij, hebben de gewoonte om zeer indringend over dit soort zaken te spreken. (...) Natuurlijk hield het ons in hoge mate bezig hoe we hier een zo goed mogelijk statement konden maken ten faveure van de inclusiviteit in Amsterdam.”

Heel groot statement

Een statement maakten ze. “Uiteindelijk was Eberhard, de burgemeester, degene die uiteindelijk beslist wat hij gaat doen. Die maandagmorgen belde hij mij op. Hij zei: ‘Carolien, ik vind het mooi als jij het doet’. En ik moet eerlijk zeggen, voor mij werd het verhaal toen ook mooi rond. Want op de Magere Brug stond mijn vrouw, tegenover mij stonden mijn vrienden, Dolly Bellefleur hoorde je hier net zingen, die stond er ongetwijfeld ook. En met elkaar hebben we in Amsterdam denk ik een heel groot statement gemaakt”, vertelt Gehrels trots. 

Was Eberhard van der Laan dan de enige bestuurder ter wereld die heeft geweigerd Poetin te ontmoeten? “Ik heb het niet gecheckt, maar het is wel zo dat dit zeer gewaardeerd is door iedereen en alles in Amsterdam en de gehele homogemeenschap wereldwijd”, antwoordt Gehrels. 

nori
12 min 2 s
Deze video op je eigen site plaatsen

De angst binnen de LHBTI-gemeenschap neemt toe nu Poetin Oekraïne is binnengevallen. In zijn ogen is iedereen hetzelfde: er bestaat geen homoseksualiteit en er bestaan geen transgenders. Oud locoburgemeester Carolien Gehrels ontmoette Poetin ooit, zij schuift aan samen met mensenrechtenactivist Nori Spauwen.