"Ik vind het zelf heel treurig dat ik niet in staat ben om naar Rusland te gaan", vertelt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma aan tafel bij M. "Ik geloof zeer sterk in de dialoog, maar ook in het laten zien dat ons probleem niet met het Russische volk is. Maar met het regime, de regering van Poetin en wat zij doen in de wereld."

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma

D66-Kamerlid Sjoerdsma vervolgt: "Dat onderscheid maken is zo belangrijk, omdat Poetin vaak probeert, wat het westen doet te gebruiken tegen zijn volk. Om te laten zien aan zijn volk: moet je maar kijken, ze haten jullie, ze willen jullie in de hoek duwen. En dat willen we juist niet. Niemand wil dat eigenlijk."

Oorlog

"Het is oorlog, al heel lang. De Russische regering ontkent dat natuurlijk", begint het D66-Kamerlid. "Aan het begin gingen mensen in Rusland de straat op om te demonstreren, toen hadden ze nog de moed om dat te doen. Als je kijkt naar nu, weet ik zeker dat de Russische bevolking dit niet wilt, maar niemand durft meer op een enkeling na."

Ik denk dat er in Brussel een lichte zucht van opluchting werd geslaakt

Overnemen van de Donbas

Ook militair historicus Christ Klep zat aan tafel. Over de Russische tanks die nu in Oost-Oekraïne staan vertelt hij: "Ik denk dat er in Brussel een lichte zucht van opluchting werd geslaakt, omdat de doomsday waar iedereen bang voor was, niet aan het uitkomen was." Ook vertelt hij dat hij had verwacht dat het uitroepen van de twee autonome gebieden niet zo snel opgevolgd zou worden door het aankondigen van het overnemen van de hele Donbas. "Ik had verwacht dat Poetin daarmee zou wachten. Dat betekent dus ook dat de Oekraïense troepen in de weg zitten om dat voor elkaar te krijgen."

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma kan zich niet vinden in de opmerking over de zucht van opluchting. "De toespraak van Poetin zat vol met geschiedenis fabeltjes en de beweringen dat Oekraïne geen land is, maar een construct. Dat baart Den Haag alleen maar zorgen over de volgende stap." Ook is er de angst dat Poetin vindt dat heel Oekraïne bij Rusland moet horen. "Dat zie je eigenlijk al in Belarus" vertelt Sjoerdsma. "Poetin heeft dat land de facto al ingenomen, door de troepen die daar nu 'aan het oefenen' zijn."

Sinds 2014 is de Oekraïense identiteit met de dag sterker en nationalistischer geworden

Connecties in Oekraïne

Bob Wouda is dezelfde dag van de uitzending uit Kiev naar Nederland gekomen. Aan tafel vertelt hij: "Als oud-militair heb ik geleerd dat je 'peace', 'peace keeping', 'peace enforcing' en 'war' hebt. Met 'peace enforcing' is iedereen de laatste paar weken bezig. In mijn visie heeft Poetin die rode lijn in 2014 al overschreden en toen heeft niemand iets gedaan."

De Nederlands-Oekraïense schrijfster Lisa Weeda werpt het licht op een ander aspect van dit conflict. "Sinds 2014 is de Oekraïense identiteit met de dag sterker en nationalistischer geworden. Er is geen Oekraïner die net als Poetin zou zeggen dat Oekraïne geen land is." Wouda voegt toe: "De hele bevolking van Oekraïne was gewend aan deze acht jaar. Ik heb gistermorgen met een vriendin gesproken die zei: 'Laat ze toch, we zijn dat hele gedeelte van Loehansk en Donetsk al lang kwijt.'"

Lees ook:

Sancties en tegenreactie

Over de reactie tegen deze ontwikkelingen vertelt D66-Kamerlid Sjoerdsma: "Het is heel moeilijk om te weten wat je moet doen, omdat niemand in het hoofd van Poetin kan kijken en niemand weet wat hem afschrikt." Over of Nederland net als Duitsland moet reageren vertelt hij: "Nederland heeft een iets gunstigere positie, want onze gasafhankelijkheid ligt iets hoger dan zestien procent."

Ester Barendregt, hoofdeconoom Rabobank, zegt dat de sancties er al zijn. "Er wordt onzekerheid gecreëerd. Rusland is een hele grote speler op de wereldmarkt van grondstoffen, deze onzekerheid drijft de prijzen omhoog. Daar hebben Nederland en Europa dan last van."

De economie van Rusland kan hier beter vanaf komen

"Het interessante in dit spel is dat als de situatie escaleert, en je een licht pakket sancties inzet, dat de Nederlandse en Europese economie pijn doet. Rusland heeft dan baat bij die hogere grondstofprijzen. De economie van Rusland kan hier dus beter vanaf komen", vervolgt Barendregt. "Een escalatie met lichte sancties is dus voordelig voor de Nederlandse economie. Een pakket met hoge sancties is slecht voor de Nederlandse economie, maar nog slechter voor Rusland."

Deze situatie blijft zich ontwikkelen. Zie hieronder het gesprek dat op 22 februari 2022 werd gevoerd.  

sjoerd sjoerdsma
30 min 19 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Rusland erkent de opstandige regio’s in Oost-Oekraïne als onafhankelijke republieken en sinds gisteravond rijden de tanks van Poetin - onder het mom van een vredesmissie - Oekraïne binnen. Wat zijn de gevolgen voor inwoners van het land en wat merken wij ervan? Aan tafel militair historicus Christ Klep, D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendrecht, oud-militair en inwoner van Kiev Bob Wouda en de Nederlands-Oekraïense schrijfster Lisa Weeda.

Schrijf je hier in voor M's nieuwsbrief!