Hilversum, 23 augustus 2024 - De bronzen olympische klok die menig atletiekkampioen bij de finishlijn van het Stade de France tijdens de Olympische Spelen 2024 luidde, zal vanaf december in de Notre-Dame in Parijs te horen zijn.

De klok is van Franse makelarij en speciaal gegoten voor de Olympische Spelen die deze zomer in Frankrijk plaatsvonden.

Zodra de kathedraal in december na een jarenlange restauratie officieel heropend wordt, zal de klok tijdens de mis geluid worden.  

De rector van de Notre-Dame- Olivier Ribadeau Dumas - vertelt aan OSV News dat hij een paar maanden geleden van de organisatoren van de Spelen in Parijs de vraag kreeg of er interesse in de klok was. “En we hebben dit voorstel geaccepteerd.”

De laatste klokkenmaker van Frankrijk

De in Normandië gevestigde klokkenmaker Cornille Havard-gieterij maakte speciaal voor de Olympische Spelen de ongeveer 500 kilo wegende klok.  

De gieterij wordt ook wel “de laatste klokkenmaker van Frankrijk” genoemd. Ze produceert klokken voor de grootste kerken en kathedralen van het land.  

In 2013 produceerde de gieterij negen nieuwe klokken voor Notre-Dame ter gelegenheid van het 850-jarig jubileum van de kathedraal. Ze werden geïnstalleerd in de noordtoren van Notre-Dame en luidden de dagelijkse missen van de kathedraal.

Tijdens de brand van 15 april 2019 raakten acht van deze negen klokken beschadigd. De Cornille Havard-gieterij restaureerde de klokken vervolgens.  

De grootste klok

De grootste klok van de kathedraal staat bekend als "le bourdon Emmanuel" en bevindt zich in de zuidtoren. Deze werd niet getroffen door de brand in april 2019 en wordt bij speciale gelegenheden nog steeds geluid.

Tijdens de mis

De olympische klok zal niet bij de klokken van de twee kathedraaltorens komen. Ribadeau Dumas vertelt dat de klok samen met twee andere, nieuw gegoten klokken in de kathedraal dicht bij het orgel zal worden geplaatst. Daar zullen ze samen luiden tijdens de mis, op het moment van de consecratie.

“Nu moeten we niet vergeten dat de Notre-Dame niet alleen een stukje erfgoed is,” zegt de rector. “Het is in de eerste plaats een spirituele plek van aanbidding.”

Hij zegt uit te kijken “naar het moment dat de katholieke gelovigen weer naar binnen kunnen als de eredienst er wordt hervat”.