Hilversum, 20 september 2024 - In het kader van de 600ste verjaardag van de universiteit van Leuven brengt paus Franciscus van 26 tot 29 september een bezoek aan België. Wie gaat hij daar ontmoeten en wie neemt hij allemaal mee? Waar overnacht de paus? We zochten het uit. 

Franciscus komt op uitnodiging van het bestuur van de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven). Een pausbezoek lukt alleen als de regering het bezoek ondersteunt. Die is immers verantwoordelijk voor de ontvangst en beveiliging van de paus als staatshoofd van Vaticaanstad. Dat is niet anders dan bij staatsbezoeken uit andere landen.

Ook de Belgische kerk moet achter het bezoek staan. In België organiseert en betaalt de kerk de mis in het Koning Boudewijnstadion.

Wereldproblemen en plaats van de kerk

Het is dus logisch dat de paus ontmoetingen heeft met hen die hem uitnodigden. Franciscus wordt daarom vrijdag ontvangen door de Belgische koning Filip en door premier Alexander de Croo. 

Natuurlijk bezoekt de paus ook de universiteiten. Die staan gepland op vrijdag (KU Leuven) en zaterdag (UCL in Louvain-la-Neuve). Hier zullen actuele wereldproblemen zoals de klimaatcrisis en vluchtelingen ter sprake komen.

Zaterdagochtend is er in de basiliek van Koekelberg een ontmoeting met de Belgische geestelijkheid en anderen die in de kerk werken. Mogelijk zullen zij van gedachten wisselen over de plaats van de kerk in een seculiere samenleving.

Hoogtepunt

Absoluut hoogtepunt zal voor veel gelovigen toch wel de openluchtmis in het Koning Boudewijnstadion stadion zijn. Tijdens de viering zal Franciscus de karmelietes Ana de Jesús zalig verklaren. Zij is een spirituele dochter van de heilige Theresia van Ávila. Ze stichtte onder meer het karmelklooster in Brussel.   

In totaal is er plaats voor bijna 50.000 bezoekers. De eerste gratis 38.000 kaartjes waren meteen al in recordtijd vergeven. Vanuit Nederland gaan ook gelovigen - waaronder ook groepen jongeren - naar het stadion op de Heizel in Brussel.  Omdat de entree gratis is, heeft aartsbisschop Luc Terlinden katholieken opgeroepen het evenement financieel te steunen.  

Informeel

Naast het officiële programma zal de paus ook informele ontmoetingen hebben. Zo zal Franciscus met vijftien slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken spreken. Het was een nadrukkelijk verzoek van de paus hen te spreken. Meer dan tachtig slachtoffers hadden zich gemeld voor deze ontmoeting. De groep van vijftien slachtoffers die uiteindelijk met de paus spreekt, zullen ook de andere slachtoffers vertegenwoordigen. 

KRO-NCRV besteedt via televisie, online en podcast uitgebreid aandacht aan het bezoek van paus Franciscus aan België. Klik hier voor het hele programma van KRO-NCRV.

Reisgenoten

Tijdens reizen neemt Franciscus altijd zijn persoonlijke staf mee en zijn vaste verpleger. Ook enkele hoge curiefunctionarissen en de pauselijke woordvoerder behoren tot zijn vaste reisgenoten.

Daarnaast reizen ook journalisten mee. Op de terugvlucht naar Rome is het de gewoonte dat de paus met hen in gesprek gaat. Hij blikt dan terug op het bezoek, maar journalisten mogen hem ook vragen stellen over allerlei actuele thema’s. 

Niet in een hotel

Die vluchten van en naar de reisbestemming worden door een andere luchtmaatschappij uitgevoerd. Op de heenvlucht reist Franciscus bijna altijd met een groot toestel van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA Airways. Voor de terugvlucht wordt meestal een vliegtuig van een nationale maatschappij van het gastland gebruikt.

En dan nog de vraag: waar overnacht de paus? Pausen overnachten nooit in hotels. Dit is waar de paus logeert: in de nuntiatuur (de ambassade van de Heilige Stoel).