Wat gebeurt er allemaal wanneer een paus op zijn sterfbed ligt en wat is het protocol na zijn overlijden? Daarover gaat de voorlaatste aflevering dit seizoen van de Pauscast, de podcast voor iedereen die nieuwsgierig is naar paus en Vaticaan. Presentatoren zijn KRO-presentator en theoloog Wilfred Kemp en Vaticaan-correspondent voor de NOS Andrea Vreede.

Niemand is onsterfelijk, ook de paus niet. Maar als leider van een wereldgodsdienst is zijn dood meteen wereldnieuws. Deze aflevering gaat over alles rond het overlijden van een paus. Van zijn sterfbed tot en met zijn uitvaart. En wie is er de baas als er nog geen nieuwe paus is gekozen?

In Rome bestaat een oud gezegde: de paus is nooit ziek totdat hij dood is. Met andere woorden: over de gezondheidstoestand van de regerende paus mocht de buitenwereld helemaal niets weten.

Met de komst van de massamedia is dit flink veranderd. Pausen komen zo vaak op televisie, dat het persbureau van het Vaticaan wel gedwongen is om mededelingen te doen als er iets aan de hand is. En zeker als een paus een operatie moet ondergaan, zoals Franciscus in juli van het vorig jaar.

Wat ook anders is dan vroeger: een paus hoeft niet meer gestorven te zijn om te worden opgevolgd. Benedictus XVI koos er in 2013 voor het pausschap neer te leggen (overigens in overeenstemming met het kerkelijk recht maar het was sinds de 13de eeuw niet meer gebeurd). Hij is nu emeritus-paus. Hoe zou zijn uitvaart er te zijner tijd uit gaan zien? Worden dan dezelfde protocollen gevolgd?

Luister naar deze aflevering via Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts, de NPO Luister-app of de NPO Radio 5 website en app.

Heeft u ook een vraag?

Ook in dit tweede seizoen beantwoorden Andrea en Wilfred weer vragen van luisteraars. Stuur je vraag naar pauscast@kro-ncrv.nl en wie weet beantwoorden ze hem in de nieuwe Pauscast.