Tijdens haar burn-out ontdekte Mirjam van der Vegt de stilte als groots avontuur. Ze vertelt erover in De verwondering: ‘De stilte is de hele tijd aanwezig, de vraag is: hoe ben jij aanwezig?’

Toen Mirjam van der Vegt na een drukke werkdag wilde aanbellen bij een buurvrouw kreeg ze haar arm niet meer omhoog. Het was het begin van een zware periode waarin ze uitval kreeg in armen en benen. Ze bezocht meerdere dokters en werd chronisch ziek verklaard.

Totdat ze bij een gepensioneerde neuroloog kwam die echt de tijd voor haar nam. ‘Hij stak bij elk gesprek een kaarsje voor me aan en bracht me langzaam terug bij mezelf.’ Ze besefte dat ze de weg naar binnen moest afleggen en ruimte moest maken voor rust en stilte in haar leven.

'Als je niet stil kan worden, wordt dan langer stil'

Om bij die stilte te komen, moest ze eerst haar ongemak onder ogen zien. ‘Als je de stilte wilt ontdekken, moet je eerst heel ongemakkelijk durven worden. De monniken zeggen: “Als je niet stil kan worden, wordt dan langer stil”.’ Haar bevindingen schreef ze op in het boek ‘De kracht van rust’, dat werd verkozen tot het beste spirituele boek van 2021.

Elk jaar staat bij Mirjam een ander woord centraal. Dit jaar is dat woord ‘eenvoud’. Het betekent dat ze volop aan het snoeien is in haar leven: ‘Ik heb laatst mijn olijfboom gesnoeid. Iedereen bewonderde zijn grootte, maar het hart zat er niet meer in. Nu is alleen de kern nog over, en verschijnen er weer frisse groene takjes.’ 

Bekijk hier deze aflevering

De inspiratietekst van Mirjam van der Vegt

Gun je jezelf

Wanneer je je hele leven en beleven volledig met bezigheden doorbrengt en geen ruimte meer voor bezinning hebt, moet ik je hier dan om prijzen? Wanneer je er geheel en al voor allen zijn wilt, naar het voorbeeld van Hem die alles voor anderen is geworden, prijs ik je menselijkheid – maar alleen dan, wanneer ze vol en echt is.



Hoe kan je echter vol en echt mens zijn, wanneer je jezelf verloren hebt? Ben je niet allen vreemd, wanneer je jezelf vreemd bent? Denk er dus aan: gun je jezelf. Doe dat telkens weer een keer. Wees er net als voor alle anderen ook voor jezelf, of wees het tenminste voor alle anderen.

- Bernardus van Clairvaux