Dit zie je in de derde aflevering van Zin in zondag

Kim-Lian ondergaat een sjamanistisch ritueel met paarden, in Ugchelen wordt de midwinterhoorn geblazen en Cees tekent de toren van de Cunerakerk. 

In de derde aflevering gaat Kim-Lian naar Friesland om een eeuwenoud sjamanistisch ritueel te ondergaan: de vrouwencirkel. Paardenliefhebber Marieke Brouwer begeleidt deze spirituele ervaring op unieke wijze: ze combineert de bijzondere krachten van paarden met de kracht van de natuur. 'Paarden scannen je op gedrag, houding en emoties', vertelt coach Marieke Brouwer. 

Kim-Lian ondergaat een sjamanistisch ritueel
Kim-Lian bij de paardencoach

Wanneer Kim-Lian een paardencoachsessie krijgt, is ze nerveus. Ze loopt naar één van de paarden, maar het hij loopt van haar weg. De tranen lopen over Kim-Lian haar wangen. Ze voelt de afwijzing. 'Misschien moet ik het niet zo graag willen en wil ik het te graag', reflecteert Kim-Liam. 'Ik wil altijd heel graag dat iedereen me aardig vindt.' 

In Ugchelen vindt een ander soort rust plaats. Op de eerste advent wordt de midwinterhoorn geblazen midden in het bos. De blazers werken urenlang aan hun zelfgebouwde hoorns. 'Als je zelf een hoorn gebouwd hebt, hij blaast goed en je kan er tijdens de advent opblazen', zegt Henk van den Berg. 'Dat is een stukje magie.' 

Henk van den Berg bouwt zijn midwinterhoorn
Cees Verhaaf tekent de toren van de Cunerakerk

Cees Verhaaf heeft een andere hobby: hij heeft er zelfs zijn werk van gemaakt. Voor deze tekenaar is de toren van de Cunerakerk in Rhenen heel bijzonder; hij tekent 'm graag. Deze middeleeuwse toren is vernoemd naar de heilige Cunera, die vele wonderen heeft verricht. 'De toren heeft me heel veel geïnspireerd', vertelt Cees Verhaaf terwijl hij de toren voor de zoveelste keer tekent. 

In Zin in zondag gaan Kim-Lian van der Meij, Klaas van Kruistum en Thomas Cammaert op zoek naar de vele vormen van spiritualiteit; welke rituelen gebruiken mensen en waarom? Daarnaast hoopt het programma een inspiratiebron te zijn om zelf in actie te komen en inzichten te geven om aan de slag te gaan. 

Bekijk hier deze aflevering