Hierdoor voelen paarden jouw emoties aan

Steeds meer mensen gaan naar een paardencoach, net zoals Kim-Lian in het programma Zin in Zondag. Net als veel andere dieren voelen paarden emoties aan. Maar hoe kan dat eigenlijk? 

Kim-Lian loopt rustig naar het paard en brengt haar hand naar zijn mond. Het paard zet twee stappen bij haar vandaan. Kim-Lian volgt hem en aait over zijn manen. Hij draait zich met zijn kont naar haar toe. De tranen lopen over Kim-Lian haar wangen. 'Wat doet dit met jou?' vraagt paardencoach Marieke Brouwer. 

'Wat doet dit met jou?'

Paardencoach Marieke Brouwer

Het is voor een paardencoach makkelijk te zien hoe het paard op de cliënt reageert en andersom. Bij paardencoaching maakt de trainer gebruik van de natuur van het paard. Paarden zijn vluchtdieren die van nature leven in kudde. Als er gevaar dreigt, vluchten ze met de gehele kudde. Paarden spiegelen elkaar. Wanneer een paard gevaar ziet, voelt de hele kudde dat. Niemand wordt bij gevaar achtergelaten: ook de zwakkere paarden niet.  

Kim-Lian bij de paardencoach
Kim-Lian bij de paardencoach

Een paard ziet geen onderscheid tussen mensen en paarden. Als je in de paardenbak staat, ziet een paard jou ook als onderdeel van zijn kudde en spiegelt het paard jou. Het paard merkt vrijwel direct wanneer er een belemmering zit, ook wanneer jijzelf je gevoelens onderdrukt. Instinctief focust het paard op hetgeen wat een bedreiging kan vormen op de overlevingskansen van een individu of de kudde. 

Door een sessie kan je je bewust worden van jouw gedrag. Ook Kim-Lian kwam in het programma Zin in Zondag tot inzichten. 'Misschien moet ik het niet zo graag willen en wil ik het te graag', reflecteert Kim-Liam in een sessie met de paardencoach. 'Ik wil altijd heel graag dat iedereen me aardig vindt.'

Het nieuwe programma Zin in Zondag

In Zin in zondag gaan Kim-Lian van der Meij, Klaas van Kruistum en Thomas Cammaert op zoek naar de vele vormen van spiritualiteit; welke rituelen gebruiken mensen en waarom? Daarnaast hoopt het programma een inspiratiebron te zijn om zelf in actie te komen en inzichten te geven om aan de slag te gaan. Ben jij benieuwd? Kijk dan elke zondag naar Zin in zondag om 17.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.