De jaarlijkse vastenmaand Ramadan is weer aangebroken: voor moslims wereldwijd dé periode voor spirituele bezinning. Maar wanneer is deze periode nou, en heb je dan seks? Anne, Sahil, Hassan, Yassine en Lisa geven antwoord op de vier meest gestelde Ramadan-vragen.

Ramadan opfrisbeurt

Voordat we beginnen: eerst een korte opfrisbeurt over de Ramadan. Het vasten vormt één van de vijf verplichte pilaren binnen de islam. Moslims doen dat door zich van zonsopkomst tot zonsondergang te onthouden van eten, drinken, roken en seks. 

Niet iedereen is aan deelname verplicht: mensen bij wie het vasten gezondheidsrisico’s oplevert hoeven namelijk niet mee te doen. Denk bijvoorbeeld aan zwangeren, menstruerende personen, jonge kinderen en zieke mensen. 

#1 Waarom valt Ramadan elk jaar op een andere datum?

'De islam hanteert een maankalender', vertelt religiewetenschapper, islamoloog en islamitisch theoloog Anne Dijk. 'Dat betekent dat elke maand begint bij het zien van een nieuwe maan en 29 á 30 dagen telt, in plaats van de 30 á 31 dagen in de gangbare christelijke jaartelling. Hierdoor verschuift de maand Ramadan elk jaar zo’n 10-12 dagen naar voren. Het vasten, oftewel 'sawm', betreft de hele maand Ramadan. Het feest van het vasten verbreken, 'Eid-al-Fitr', valt dus ook elk jaar op een andere dag.'

Anne Dijk ramadan vragen

'Vaak denken mensen dat vasten draait om empathie met de armen te krijgen'

Anne Dijk, religiewetenschapper, islamoloog en islamitisch theoloog

In de Koran wordt het vasten omschreven als een doel om het bewustzijn van God te vergroten, 'taqwa' genoemd. 'Vaak denken mensen dat vasten draait om empathie met de armen te krijgen. Goede daden die moslims verrichten staan niet op zichzelf. Ze komen voort uit dieperliggende geloofsopvattingen zoals dankbaarheid richting de Schepper.' 

Wie zichzelf kent, kent zijn Schepper, luidt een islamitisch gezegde. 'Daarom wordt het ook vaak een periode van bezinning genoemd', voegt Anne toe.

#2 Hoe zit het met seks?

'Automatisch doe ik dat niet tijdens de Ramadan, je moet je lusten kunnen bedwingen', zegt acteur, presentator en programmamaker Sahil Amir Aïssa.  

Deze periode van rust en inkeer probeert hij meer tot rust te komen. 'Wat ik dope vind aan Ramadan, is dat je meer inwaarts gekeerd bent in plaats van bezig te zijn met externe zaken, zoals wat je allemaal moet doen voor werk.'

Sahil Amir Aïssa Ramadan vragen

'Dat controleren, als een soort harampolitie, vind ik super irritant'

Sahil Amir Aïssa, acteur, presentator en programmamaker

Oordeel niet te veel over elkaar, wil Sahil nog meegeven. 'Veel mensen spelen openlijk voor jurylid: waarom doe jij dit wel of dit niet? Dat controleren, als een soort 'harampolitie', vind ik super irritant. Mensen doen wel of niet mee uit eigen overwegingen, niemand van ons wordt onder schot gehouden. We zijn geen eendimensionale wezens zonder autonomie.'

#3 Mag je zelfs geen slokje water?

'Ik beantwoord die vraag altijd heel braaf met: Nee, ook geen water inderdaad', vertelt Lisa Ndure, student Communication & Multimedia Design uit Tilburg. Van binnen wordt ze er altijd een beetje lacherig van. 'Ik krijg al jarenlang dezelfde vragen op rij, maar ik ben een geduldig mens', verkondigt ze.

'Het is belangrijk dat mensen met elkaar in gesprek gaan en van elkaar leren.' Het wordt wel een ander verhaal wanneer ze precies dezelfde vragen elk jaar weer opnieuw te horen krijgt, nota bene van dezelfde mensen. 'Dan is het naar mijn mening geen oprechte interesse meer, maar pure onverschilligheid.'

Lisa Ndure Ramadan vragen

'Ik krijg al jarenlang dezelfde vragen op rij, maar ik ben een geduldig mens'

Lisa Ndure, student Communication & Multimedia Design

De Ramadan is voor Lisa een tijd van spirituele focus op de dingen die écht belangrijk zijn in het leven. 'Voor mij betekent dat: liefde voor jezelf, je naasten en God. Wanneer je hierin investeert, zal je dit ook uitstralen', zegt Lisa. 

#4 Is het niet slecht voor je gezondheid?

'Niet-moslims die vragen hebben over de islam of mijn moslim-zijn, informeer ik graag', vertelt politiemedewerker Yassine Abdelhadi. 'Meestal haal ik een voorbeeld aan door het onderwerp dichterbij te brengen, dat creëert herkenning.' Zo antwoordt hij op bovenstaande vraag dat er juist gezondheidsvoordelen optreden wanneer er voor een bepaalde tijd niet wordt gegeten of gedronken. 'Er zijn tegenwoordig talloze hippe diëten, zoals intermittent fasting die hier handig op inspelen.'

Yassine Abdelhadi ramadan vragen

Ramadan moet net zo vanzelfsprekend worden als andere religieuze feestdagen

Yassine Abdelhadi, politiemedewerker

'Bij christelijke feestdagen vraag ik aan collega's, vrienden en kennissen bewust wat zij op zo'n dag doen, waarop zij dan verbaasd reageren. Dit is toch niet de eerste keer dat je het meemaakt, vragen ze dan. Ramadan moet net zo vanzelfsprekend worden als andere religieuze feestdagen en gelegenheden', vindt Yassine. 

Oprechte interesse

Hopelijk heeft dit je een stuk wijzer gemaakt! Het is helemaal niet erg om vragen te stellen over de Ramadan - mits ze niet steeds in de herhaling vallen. Daarnaast kan het nooit kwaad om je eigen research te doen. Mocht je toch vragen hebben: luister met oprechte interesse naar de ander, daar wordt iedereen blij van.

Graag meer intieme en impactvolle verhalen lezen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief Persoonlijke verhalen!

Zin in morgen - Sosha Duysker