Dochters & vaders: van onevenwicht naar acceptatie en vrijheid

Dochters & vaders is een documentaire tweeluik waarin filmmaker Sarah Marijnissen op zoek gaat naar de invloed van onevenwichtige dochter-vader relaties en hoe deze op latere leeftijd kunnen worden hersteld.

Het tweeluik sluit aan op het eerdere tweeluik Moeders zijn ook dochters waarin Sarah Marijnissen laat zien hoe zij de te innige band met haar overleden moeder omvormt naar een vrijere, liefdevollere relatie. In het nieuwe tweeluik Dochters & vaders zien we hoe Sarah zich door een fysiek gevoelde innerlijke disbalans realiseert dat zij ook haar vader nodig heeft om volledig met zichzelf in balans te kunnen zijn, nu ze de relatie met haar moeder heeft herstelt. Aan de hand van herinneringen, foto’s en videobeelden laat Marijnissen zien hoe zij de confrontatie met haar innerlijke en fysieke disbalans aangaat. Coach Els van Steijn helpt om zicht te krijgen op wat er in de diepte speelt in de vader-dochter relatie.

Marijnissen doet haar onderzoek samen met drie andere vrouwen, Adelheid Roosen, Marita Coppes en Shura Lipovsky die ook de urgentie voelen om de relatie met hun vader onder de loep te nemen. Gezamenlijk ontdekken zij dat het volledig accepteren van beide ouders een noodzakelijke beweging naar vrijheid is. 

Een foto van Foto van Sarah Marijnissen
Een portret van Adelheid Roosen

'Ik vind het een feest om de gevoelswereld van mannen te ontdekken'

Shura Lipovsky

Gebroken vaderliefde

In deel 1 maken we kennis met verhalenverteller en schrijver Marita Coppes, die in haar vroege jeugd een warme band met haar vader had, tot die op haar zesde plotseling verbroken werd. Haar vader vertrok naar de Bhagwan in India. Theatermaker en oprichter van theatergezelschap Female Economy Adelheid Roosen herinnert zich hoe de oerkracht én de zwijgzaamheid van haar vader enorme indruk op haar als kind maakten. Zo blij als ze werd als haar koosnaam Carlos Picos door het huis schalde, zo overrompelend voelde zijn zware stille aanwezigheid op andere momenten. Haar vader is pijnlijk afwezig als haar veiligheid wordt aangetast. De vader van zangeres en schrijver van Jiddische liederen Shura Lipovsky kwam zwaar getraumatiseerd uit de oorlog. Bij de ontmoeting met zijn toekomstige vrouw zei hij: 'Ik kan niet voelen'.

Een portret van Shura Lipovsky
Een foto van Marita Coppes

Tijd voor verzoening

In deel 2 vervolgen Sarah, Marita, Adelheid en Shura hun innerlijke zoektocht en blijkt hoe ambivalent en kwetsbaar de dochter-vader relatie is. Hoe kantelen zij hun oude pijn om in verzoening? Welke ruimte geeft verzoening en hoe ervaren zij nu de relatie met hun vader? Marita: “In het heroveren van het houden van mijn vader, word ik steeds meer zijn kind, in plaats van een vrouw naast of tegenover hem.”

Bekijk hier deze documentaire