People light candles at a makeshift memorial near a Tops Grocery store in Buffalo, New York, on May 15, 2022, the day after a gunman shot dead 10 people. Grieving residents from the US city of Buffalo held vigils Sunday after a white gunman who officials have deemed "pure evil" shot dead 10 people at a grocery store in a racially-motivated rampage

Philadelphia, 18 mei 2022 - Bij een schietpartij in een supermarkt in de Amerikaande stad Buffalo (New York) op 14 mei werden tien mensen gedood en drie anderen verwond. De schutter, Payton Gendron (18), handelde uit racistische overtuigingen. Elf van zijn slachtoffers waren zwart. 

Aartsbisschop Nelson Perez van Philadelphia noemde dinsdag het incident in Buffalo “een pijnlijke herinnering aan het feit dat de doodzonde van het racisme in dit land nog niet is uitgeroeid”.

De rooms-katholieke kerkleider riep allen op eraan te blijven werken aan de uitroeiing van racisme. “Alle levens zijn geschenken van God, ontworpen om hun unieke gaven te delen met de mensen om hen heen. Tragisch genoeg werden deze gaven met geweld weggerukt van families, vrienden en een gemeenschap die nu worstelt met diepe rouw.”

“Ik bid dat God hen zal troosten wier harten zijn gebroken en dat Hij ons allen zal bemoedigen en sterken om een cultuur van liefde en respect voor al onze broeders en zusters op te bouwen en te verdedigen”, aldus mgr. Perez.

President Joe Biden en zijn echtgenote Jill herdachten dinsdag in Buffalo de slachtoffers. Biden veroordeelde de moordpartij en sprak van terrorisme. De schutter handelde uit de overtuiging dat het witte ras superieur is aan andere rassen. Volgens Biden heeft dit “gif” van het witte superioriteitsdenken niets te zoeken in de Verenigde Staten. “Angst en haat krijgen te veel zuurstof van degenen die beweren van Amerika te houden”, zei de president, die verder opriep de “leugen” van witte suprematie te bestrijden.

De president en de First Lady legde bloemen bij de supermarkt waar de schietpartij plaatshad. Daarna hadden ze een ontmoeting met nabestaanden, hulpverleners, politie en lokale politici.

Op internet vonden onderzoekers een manifest van 180 pagina's met racistische en gewelddadige uitspraken en samenzweringstheorieën van de gearresteerde tiener, zoals de omvolkingstheorie. Het Witte Huis had eerder al over een weerzinwekkende daad gesproken: “Terrorisme gemotiveerd door een haatdragende en perverse ideologie die de ziel van onze natie verscheurt.”

Gendron legde meer dan 300 kilometer af naar Buffalo en zond zijn tocht live uit op een socialmediaplatform. Hij droeg bij de schietpartij legerkleding en een zwarte helm. Gendron kon worden aangehouden door de politie, die hem snel daarna voor de rechter bracht. Die oordeelde dat hij in hechtenis blijft en niet op borgtocht kan vrijkomen. Naar verwachting moet hij deze week opnieuw voor de rechter verschijnen.