On the left a healthy cell in duplication phase. On the right a defective cell, lacking the protein Amber1, during duplication: the errors accumulated on the DNA induce the production of a thin strand of chromosomes (in bright green) that keeps the two daughter cells connected, preventing a proper distribution of genetic material.

Rome, 15 april 2021 - Onderzoek door het Pediatrisch Hospitaal Bambino Gesù, in samenwerking met de Romeinse Tor Vergata-universiteit en andere Europese en Amerikaanse onderzoekcentra, werpt nieuw licht op de celdelingscyclus van kankercellen. De correlatie tussen de eiwitten Ambra1 en Cyclin D is nu geïdentificeerd: een verstoring daarvan kan het proces veroorzaken dat tot een tumor leidt. Dat heeft het pauselijk kinderziekenhuis in Rome gisteren laten weten.

De ontdekking opent de weg naar therapieën die het afweersysteem van zieke cellen blokkeren. Na tientallen jaren van onderzoek en vele hypotheses sluit het de cirkel over de mechanismen van de celcyclus, het proces waardoor cellen, inclusief kankercellen, rijpen en zich vermenigvuldigen.

Onderzoekers van genoemde instituten hebben het ontbrekende stuk ontdekt: datgene wat de levensduur van Cyclin D bepaalt. De ‘schakelaar’ van deze molecuul is een eiwit dat Amber1 wordt genoemd. Wanneer dit niet werkt, wordt een proces op gang gebracht dat leidt tot de snelle vorming van vele soorten kanker.

De ontdekking opent de weg naar specifieke therapieën die het afweersysteem van de zieke cellen afremmen tot aan hun zelfvernietiging. De resultaten van de studie zijn zojuist gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De studie werd uitgevoerd door de onderzoekers van het Bambino Gesù-ziekenhuis samen met het onderzoeksteam van de in 1982 opgerichte Universiteit van Rome Tor Vergata. De wetenschappers hebben geprofiteerd van hun samenwerking met collega’s van de Deense Kankerbestrijding en andere Europese en Amerikaanse centra.