Kinderboekenschrijfster Francine Oomen had een 'brein blubber' in haar hoofd. Ze kon niet meer nadenken, was vergeetachtig en verstrooid. "Ik dacht: ik heb vervroegde alzheimer en waarschijnlijk een herseninfarct gehad." Ze vond het lastig om nog te schrijven en liep maandenlang rond met een grote angst. Met niemand had ze het erover. Toen ze erachter kwam dat het de overgang was, ging er een wereld voor haar open.

"Als je kijkt hoeveel procent van de vrouwen klachten ondervinden van de overgang, dan zit je rond de 80 procent", zegt Gynaecoloog Manon Kerkhof. Ze ziet vrouwen steeds vaker vastlopen door de klachten doordat we ouder worden en langer doorwerken. "Je ziet dat de ballen in de lucht houden rond de periode van de overgang erg lastig is. Je hebt kinderen in de puberteit, zit volop in je carrière en hebt mantelzorg voor je ouders en dan slaat je lijf op hol." Het erkennen is volgens Manon voor veel vrouwen lastig.

Niet sexy
Niet sexy

Ook Francine Oomen stelt dat het te maken heeft met de druk; de druk die de maatschappij, de media, de werkgever op ons legt, maar ook de druk die we op onszelf leggen. "Druk is spanning en maakt alles erger. Alles waar je, je tegen verzet wordt erger." Een andere manier van omgaan met de overgang is volgens Francine ontkenning waarbij we het volledig onderdrukken. Astrid Joosten en Linda de Mol gaven eerder op televisie aan om het niet over de overgang te willen hebben. "Niet sexy onderwerp?", maar het is wel de realiteit stelt Francine. 

Wanneer vrouwen bij de huisarts komen met klachten wordt dit vaak vertroebelt door andere klachten, waarbij de huisarts er een ander etiket op plakt zoals burn-out of depressie. Manon richtte hierom haar eigen vrouwenkliniek op waar ze de overgangsklachten serieus neemt en uitgebreid aanpakt. 

Francine is gaan zoeken naar de zin van de overgang. Tijdens deze periode is ze noodgedwongen gestopt met schrijven omdat ze het simpelweg niet meer kon. Alles wat ze had opgebouwd gaf ze op. Ze liet haar positie als succesvol kinderboekenschrijfster los om erachter te komen wie ze is ten diepste. "Wat wil ik nu eigenlijk?" Na twee jaar rust nemen heeft het haar veel gebracht. "Daar heb je ruimte en tijd voor nodig. Iedereen die ik gesproken heb, heeft dingen waar ze de tijd niet voor genomen hebben om naar te kijken."