Drie muzikale weetjes over pianiste Marietta Petkova

De verwondering-gast Marietta Petkova won op haar tiende al de Grand Prix van het Nationale Pianoconcours in haar geboorteland Bulgarije. Ontdek hier drie muzikale weetjes over deze bijzondere pianiste.

Veelvuldig winnares

Het Nationale Pianoconcours in Bulgarije dat Petkova op haar tiende won, was niet het eerste concours waar ze als eerste eindigde. Ze was winnaar en finalist bij concoursen in Portugal, Italië en Oostenrijk. In 1989 deed ze mee aan het Clara Haskil concours met een compositie van Robert Schumann. Ze won niet volgens de jury, maar daar waren het publiek en de pers het zo mee oneens dat er een rel ontstond. Het leverde haar veel bekendheid op en uiteindelijk ook een studietoelage. Bekijk hier Marrieta's spraakmakende optreden.

We gaan nog niet naar huis

Petkova kan haar publiek zo betoveren dat mensen de zaal niet meer willen verlaten. Ze speelde een aantal jaar geleden meerdere toegiften in ‘De Doelen’, omdat het publiek nog meer van haar wilde horen. Na wat grappen sluit Petkova het concert uiteindelijk af door zelf dan maar als eerste de zaal te verlaten…

Liefdeslied

Leo de Clerk, de grote liefde van Marietta Petkova, overleed twee jaar geleden aan een longziekte. Deze gebeurtenis zorgde ervoor dat Petkova maandenlang geen piano kon spelen, totdat ze besloot één van zijn composities op te nemen. Dat resulteerde in de single Leo’s Chaconne, die ook in het slot van De verwondering te horen is.