Italië is bereid 300 voormalige bewoners van het afgebrande vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos over te nemen. De rooms-katholieke Gemeenschap van Sant'Egidio tekende gisteren Rome een akkoord over de opvang. Het gaat vooral om gezinnen, kwetsbare mensen en alleenstaande minderjarigen. Al eerder slaagde Sant’Egidio er in samenwerking met de Heilige Stoel in via zogeheten Humanitaire Corridors vluchtelingen naar veilige gebieden over te brengen.
De brand in het kamp ruim twee weken geleden maakte meer dan 12.000 mensen dakloos, vooral Afghanen. Een deel is inmiddels ondergebracht in tenten in een nieuw kamp op Lesbos.
Verscheidene Europese landen hebben intussen aangegeven vluchtelingen uit het kamp te laten overkomen. Duitsland wil er meer dan 1500 opnemen, en nog eens 1200 van andere Griekse eilanden. Nederland wil er 100 overnemen, maar die gaan wel in mindering op de 500 vluchtelingen die jaarlijks via de VN worden hervestigd.
Dat de Italiaanse regering akkoord gaat met de overname van de vluchtelingen is opmerkelijk. Het land, dat vanwege zijn ligging relatief veel migranten ontvangt, eist al jaren dat asielzoekers eerlijk over Europa worden verdeeld. Vooral Oost-Europese landen zien dat echter niet zitten.
VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de IOM, de Internationale Organisatie voor Migratie, vragen de Europese Unie om een gezamenlijke en goed doordachte benadering van het nieuwe zogeheten Migratiepact. De organisaties stellen dat het huidige asiel- en migratiebeleid in de EU “onwerkbaar” is, “onhoudbaar en het brengt vaak rampzalige gevolgen mee voor mensen op de vlucht”.
“De recente gebeurtenissen in het Middellandse Zee-gebied, waaronder de langdurige ontschepingen van geredde vluchtelingen en migranten, de toename in meldingen van push-backs en de verwoestende brand in kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, laten zien dat een hervorming van het emigratie- en asielbeleid van de EU hard nodig is”, zo stellen de organisaties. “Met meer steun van EU-landen en de mogelijkheid tot het aanvragen van asiel in Europa kunnen hervestigingen, veilige migratieroutes en gezinsherenigingen ervoor zorgen dat minder mensen een levensgevaarlijke tocht maken. Ook kunnen de landen waar vluchtelingen en migranten aankomen de opvang dan beter organiseren, aldus de UNHCR en de IOM.
De Europese Commissie presenteert het Migratiepact vandaag aan de EU-lidstaten. “De EU heeft de kans om als een verenigd Europa naar voren te treden waarbij mensenrechten hoog in het vaandel staan en waar vluchtelingen en migranten kunnen bijdragen aan de gemeenschap. Een Europa dat niemand in de steek laat. UNHCR en IOM staan klaar om de EU en haar lidstaten te ondersteunen op basis van hun eigen mandaat en expertise.”