Deze week is Petrus in het land op bezoek bij de Protestantse gemeente Dronten. Waar zien de gemeenteleden lichtpuntjes van hoop?

Dronten is een plaats gebouwd in de jaren zestig, in de net drooggelegde Flevopolder. Alles ademt nog de band van Dronten met de Zuiderzee. Vanuit de haven kan nog altijd het ruime sop gekozen worden om zo bij het IJsselmeer uit te komen. De protestantse gemeente van Dronten kerkt in Kerkcentrum De Ark, die opvalt vanwege haar hoge toren. Die zat ooit vast aan de kerk zelf, maar door de sloop van bijgebouwen staat die nu helemaal los. 

Karolien Zwerver
Karolien Zwerver

In Dronten worden we welkom geheten door dominee Karolien Zwerver. Door een gedicht van haar oma in het poëziealbum van haar moeder ontstond het idee voor een bijzondere Adventskalender: vierentwintig mensen uit Dronten delen hun lichtpuntjes van hoop door een attribuut in een fruitkistje te doen. In de adventstijd wordt online elke dag één van deze verhalen gedeeld. De dominee legt uit: ‘Het zijn verhalen om jezelf aan op te trekken, om ook de hoop te vinden in je eigen leven. Hoop om weer door te geven aan de mensen om je heen’. In deze uitzending maken we kennis met een aantal mensen die hun lichtpunt delen. 

Zo maken we kennis met Freerk Mossel, die een aantal keer per week samen zingt met Aad Kruithof. Twee jaar geleden werd bij zijn vriend Aad Alzheimer ontdekt. Het zingen gaat altijd volgens hetzelfde stramien; dezelfde nummers in dezelfde volgorde. Aad gaat behoorlijk snel achteruit, maar hij blijft zingen en leert zelfs nieuwe liedjes. Voor Freerk is dat een écht lichtpuntje van hoop.

Freerk Mossel
Thea de Ruiter

Ook ontmoeten we Thea de Ruiter, die als zorgvrijwilliger een lichtpunt probeert te zijn voor gasten in het hospice. Dit laat ze blijken in de allerkleinste dingen: ‘Soms eten gasten bijna niets meer, maar toch vind ik het belangrijk dat ik altijd een feestje maak van hun dienblad, alsof het een 5 sterrenrestaurant is’. 

Zoals altijd wordt Petrus in het land afgesloten met een bijzonder lied. Dit keer werd het lied Licht in onze ogen gebracht.