This picture taken on July 2, 2022 in Rome shows the low water level of the river Tiber near the Vittorio Emanuele II bridge, revealing an ancient bridge built under Roman Emperor Nero (Bottom).  Andreas SOLARO / AFP

Rome, 6 juli 2022 - Door het extreem lage waterpeil van de Tiber in Rome zijn ongeziene antiquiteiten aan het licht gekomen, zoals de Pons Neronianus. Deze brug uit de tijd van keizer Nero (54-68 na Chr.) overspande ooit de rivier en verbond de twee oevers van de Tiber, vlak naast de huidige Ponte Vittorio Emanuele II, die leidt naar Vaticaanstad.

Het is denkbaar dat Nero’s voorganger Caligula (37-41) de brug reeds had laten bouwen. Nero liet het echter renoveren en gebruiken als onderdeel van de Via Trionfale. Zo werd de brug gewijd aan oorlogsoverwinnaars, keizers en generaals voor doortocht. Het werd waarschijnlijk in de 5de eeuw afgebroken. En alleen als het rivierpeil zeldzaam laag is, komen de resten weer tevoorschijn.

Veel gebieden in Italië worden dezer dagen geteisterd door hittegolven en droogte. In tal van Italiaanse bisdommen wordt druk gebeden om regen. 

In de noordelijke regio’s van het land werd eergisteren de noodtoestand uitgeroepen, waardoor de autoriteiten makkelijker kunnen ingrijpen en maatregelen treffen tegen het tekort aan water. 

De noodtoestand geldt tot eind dit jaar voor de regio's Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardije, Piëmont en Veneto. Daar stroomt de Po, de langste rivier van het land. Het gebied kampt vanwege weinig sneeuwval in de Alpen al tijden met een gebrek aan water. Zelfs recente regenbuien konden het waterpeil van de Po nauwelijks verhogen. Het zoute zeewater van de Adriatische Zee is de monding van de rivier tientallen kilometer landinwaarts binnengedrongen. Rantsoenering van water dreigt voor steeds meer inwoners. In sommige steden mogen burgers bijvoorbeeld hun auto niet meer wassen. Een deel van het schaarse water gaat ook verloren door slecht onderhouden waterleidingen.

Grote zorgen bestaan er om de effecten van de droogte op de economie. Door de noodtoestand komen er fondsen vrij om landbouwers financieel te compenseren voor hun verliezen. Volgens landbouworganisatie Coldiretti zouden er al 270.000 bedrijven in problemen zijn gekomen; de geleden schade zou al zijn opgelopen tot 3 miljard euro.