Bischof Gebhard Fürst (links) und Ministerpräsident Winfried Kretschmann sind nach Polen gereist. Foto: Diözese Rottenburg-Stuttgart/Arkadius Guzy

Stuttgart, 25 juni 2023 - De rooms-katholieke bisschop Gebhard Fürst van het Duitse bisdom Rottenburg-Stuttgart en minister-president Winfried Kretschmann van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg hebben dit weekend drie kerkklokken teruggegeven aan hun voormalige eigenaars in Polen. De klokken waren door de nazi’s geroofd en werden later gebruikt in katholieke kerken in Württemberg.

De klokken werden teruggegeven aan de parochies in Straszewo, Frombork en Żegoty. Vandaag, op de laatste dag van hun verblijf in Polen, bezochten mgr. Fürst en Kretschmann een opvangcentrum voor vluchtelingen en leerden ze over het werk van de lokale Caritas voor mensen die naar Polen zijn gevlucht vanwege de oorlog in Oekraïne.

Fürst is de initiatiefnemer van het project ‘Vredesklokken voor Europa’. Het uitgangspunt van dit project was het werk aan de kerkklokken van de Sint-Maartenskathedraal in Rottenburg. Op dat moment bleek dat één klok afkomstig was uit wat nu Polen is. Het systematische onderzoek dat daarna in alle katholieke kerken in Württemberg werd gestart, onthulde dat 66 andere instrumenten afkomstig waren van het Hamburgse ‘klokkenkerkhof’, waarvan er 54 nog steeds in gebruik waren.

Oorlogsbronnen: Klokkenroof

Vanaf 1940 werden ongeveer 100.000 klokken in de voormalige Ostgebieten en in bezette landen geroofd om als metaalreserve aan de wapenindustrie ter beschikking te stellen. Aan het einde van de oorlog bleven er 16.000 klokken over; de meeste werden teruggegeven aan hun gemeenschappen. Ongeveer 1.300 belandden op het ‘klokkenkerkhof’ en werden vanaf 1950 aan West-Duitse parochies gegeven. Het doel van het hele project is om relaties op te bouwen die vrede en begrip dienen na de terugkeer van de klokken.